'PLATI I NOSI' U ZAGREBU

Dekan ALU-a o novom umjetničkom sajmu: Uložite u djela studenata domaćih akademija

03.12.2018 u 11:47

Bionic
Reading

Zagrebačka Akademija likovnih umjetnosti, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika i Hrvatska poštanska banka pokreću novi umjetnički sajam 'Plati i nosi', na kojemu će posjetitelji po prihvatljivim cijenama moći kupiti radove četrdesetak umjetnika s likovnih akademija iz Zagreba, Osijeka, Rijeke i Širokog Brijega, čije vrijeme tek dolazi. Održat će se u Meštrovićevu paviljonu od 17. do 23. prosinca, a s dekanom ALU-a Tomislavom Buntakom razgovarali smo o ideji sajma i programu prvog izdanja

Tijekom sedmodnevnog događanja posjetitelji će na licu mjesta, po principu 'plati i nosi', po prihvatljivim cijenama moći kupiti studentske radove i biti sigurni da u svoj dom ili u poslovni prostor odnose umjetninu čija će vrijednost u narednim godinama sigurno porasti, kaže Tomislav Buntak, dekan zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti.

Za prvi put kao sudionike sajma odabrali su, kaže, studente diplomskog ili završne godine preddiplomskog studija.

'To su zapravo oni koji su već izgradili početni impuls u likovnom stvaranju. Naravno četiri akademije, zagrebačka, osječka, riječka i širokobriješka, mogu imati različite pristupe', objašnjava Buntak, dodajući da su se u odabiru vodili i time da se radi o djelima 'koja imaju svoju reprezentativnost i zanimljivost za moguće kupce'.

'To je uvijek teško procijeniti, ali je temeljni zahtjev bio da ponuđena djela imaju autorski umjetnički pečat i kreativni naboj', kaže dekan ALU-a.

Kupci na 'Plati i nosi' tako mogu očekivati čitav niz zanimljivih djela mladih umjetnica i umjetnika, 'lepezu koja zahvaća od crteža, grafika te slika većeg i manjeg formata do skulptura'.

'Raspon cijena će ići od nekoliko stotina kuna do 15, 20 tisuća kuna. Ovisi to o formatu, složenosti, zahtjevima. U svakom slučaju, cijene će biti usklađene s kvalitetom ponude, koja je odlična', tvrdi Buntak.

Kao glavne ciljeve projekta ističe to da studenti kao pojedinci i likovne akademije kao ustanove osvijeste potrebu za savladavanjem novih društvenih znanja i poslovnih vještina važnih za razvoj i održivost umjetničkog polja likovnosti.

  • +17
Sajam 'Plati i nosi' održat će se paralelno s već poznatim Artomatom, ove godine u osmom izdanju Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

'Osim što predstavljamo novu generaciju umjetnica i umjetnika, njihov potencijal i mogućnosti za njihovo umjetničko preživljavanje i razvoj, mi te iste generacije studenata upoznajemo s realnim zahtjevima mogućeg poslovnog odnosa. Tako je ovo poput stručne prakse jer nudi susret sa stvarnim svijetom i ljudima. Želim pokazati i visoku kvalitetu umjetničkog obrazovanja u Hrvatskoj, učiniti rad akademija javno vidljivim, prepoznatljivim, važnim i potrebnim te osvijestiti da razvoj tržišta počinje već tijekom školovanja', ističe Buntak te se nada da će sajam 'Plati i nosi' biti impuls za jasnije rješavanje statusa i poslovanja umjetnika, posebno vezano za porezni sustav i politiku.

'Nadamo se i da ćemo skupiti sredstva koja će studentima pomoći u daljnjem školovanju i nabavi potrebnih materijala za rad, kao i da ćemo uspostaviti kontinuiran odnos s poslovnim subjektima spremnim na razvoj ulaganja u umjetnost. To ćemo postići tako što ćemo sajmom pokazati potencijal umjetničkog sektora i njegovu važnost za uljuđeno i kvalitetnije društvo te koje su nam planirane strategije za novo okruženje i kako ćemo odgovoriti na zahtjeve koje donose promjene. Možda ćemo ovime dati poticaj i održivom tržištu umjetnina. Izgleda jako teško, no važno je nekako započeti', zaključuje Buntak.

'Plati i nosi' održat će se u Galeriji Bačva u Domu HDLU-a od 17. do 23. prosinca, paralelno uz sajam umjetnina Artomat. Uz ALU na čelu s Buntakom i HDLU na čelu s Ivanom Andabaka, organizator sajma je HPB te na ovaj način svoje klijente, poslovne partnere i sve ostale građane želi potaknuti da kupuju djela mladih autora – studenata te da time pokažu kako je moguće oživjeti domaće tržište umjetnina. Na dan otvaranja sajam će trajati od 20 do 23 sata, a ostalim radnim danima od 14 do 20 sati. U subotu 22. prosinca trajat će od 11 do 23 sata, a u nedjelju 23. prosinca od 11 do 18 sati.