digitalizira svu hrvatsku filmsku građu

Danijela Stanojević: SEE kuća filma je dom demokratizacije filmske produkcije

31.08.2023 u 13:55

Bionic
Reading

Magistra novinarstva, samostalna umjetnica, redateljica, spisateljica i producentica iz Zagreba koja već duži period radi na projektu digitalizacije kompletne hrvatske filmske građe. Danijela Stanojević već mjesecima vrlo ozbiljno radi na tom opsežnom projektu koji bi, ako se sve odvije kako ona planira, Hrvatsku mogao postaviti kao ozbiljnu zvijezdu u svijetu europskog filma

'Riječ se o web portalu koji je zamišljen po uzoru na streaming servise na kojemu bi se nalazio baš sav filmski materijal napravljen u Hrvatskoj, od najstarijih vrpci koje imamo po brojnim arhivima pa do suvremene produkcije. Sav taj filmski materijal digitalizirao bi se, svi autori i institucije imali bi svoje materijale na našem webu, uz, naravno, poštovanje svih autorskih prava.

Sve bi bilo suvremeno dizajnirano i prilagođeno širokoj publici, tu bi se objavljivali i tekstovi o domaćim filmskim novitetima, događanjima, poput infopunkta', pojasnila je talentirana umjetnica naglašavajući da je jednako važan komercijalni potencijal filma, kao i umjetnička strana, što je ključ za razvoj filma jer sada je film u Hrvatskoj u 'ustajaloj vodi' i dosta je zagušen ne razvija se brzinom očekivanom za današnju tehnologiju i znanja.

Njen projekt 'SEE Kuća filma' (South East Europe House of Film) zamišljen je dugoročno na deset godina, obzirom na sveobuhvatnost. Želja joj je da Grad Zagreb i država podrže projekt, ne samo financijski, nego i kao partneri pri traženju novca iz EU.

'Meni je strašno bitno da se napravi demokratizacija tržišta, da produkcija prodiše. Voljela bih sve institucije upogoniti u suradnju jer mislim da je neophodno da svi razmišljamo pluralistički i kooperativno. Jer mi smo toliko mala scena i kulturna sredina da bi bilo idealno da svi surađuju i da iskoristimo EU fondove na realan način', kazala je Stanojević.

U ovih nekoliko mjeseci proširila je priču i uključuje suradnje s drugim gradovima u Hrvatskoj, te u Jugo-istočnoj Europi i povezuje sve kolege s kojima je surađivala. Najviše ju raduje što je struka prepoznala kvalitetu projekta i važnost te se svi priključuju priči.

'Veseli me trenutak kada ću započeti rad na stranici i čitavu godinu provesti u konstantnoj propagandi i javnim raspravama o projektu te na taj način staviti film u središte kulture. Veselim se i suradnji s gradovima u Hrvatskoj, biti će to uzbudljiv i koristan projekt za sve nas koji se bavimo filmom!', otkrila nam je slijedeće poteze.

Projekt će u 2024. godini dobiti na zamahu te je njezin plan da se prema mogućnostima angažira što više suradnika na projektu ali ono što joj je u fokusu je uputiti javnost u njegovu važnost te kakvu će korist imati za kulturu i film.