4. rujna

Yaniv Iczkovits gostuje na Festivalu svjetske književnosti

31.08.2023 u 10:50

Bionic
Reading

Na ovogodišnjem Festivalu svjetske književnosti sudjeluje i izraelski autor Yaniv Iczkovits čiju je knjigu 'Mesarova kći' objavila izdavačka kuća Petrine knjige, a koji će uz Damira Karakaša sudjelovati u programu 'Dvostruki portret' u ponedjeljak, 4. rujna u 20 sati u Zagrebačkom kazalištu mladih, Dvorana Miško Polanec ('Janje')

Što se dogodi kad se susretnu dva autora koja svojim perom ispisuju sudbine otpadnika u burnim povijesnim vremenima i najzanimljivijim predjelima svijeta? Saznat ćemo to na tribini Dvostruki portret koja ugošćuje izraelsku književnu zvijezdu Yaniva Iczkovitsa i jednog od naših najcjenjenijih pisaca Damira Karakaša, stoji u najavi.

Izraelski autor trećim romanom Mesarova kći (Petrine knjige, 2022., prevela Mirna Čubranić) prati neobičnu Fanny Keisman, mesarovu kćer, koju u gradu nazivaju vilde chaya – divlja životinja, jer posjeduje vještinu dobrog baratanja nožem. Iako se davno primirila i zasnovala obitelj, kada čuje da je muž njezine sestre napustio obitelj bez traga, ponovno će osjetiti zveckanje noža i krenuti u osvetnički pohod – a u divljim prostranstvima Ruskog Carstva pratit će je nijemi čamdžija Žižek. Yaniv Iczkovits ovim naslovom zaslužio je Nagradu Agnon 2015., kada je dodijeljena prvi put u deset godina, a New York Times usporedio ga je s crnohumornim remek-djelima redateljskog dvojca braće Coen. Na Dvostrukom portretu autor će govoriti o književnosti, ali i iskustvu vojnog zatvora nakon inicijative i potpisivanja 'pisma ratnika' kojim su stotine izraelskih vojnika odbile boriti se na okupiranim područjima.

Uz Yaniva Iczkovitsa na tribini će govoriti pisac kojeg bez sumnje možemo nazvati suvremenim klasikom, autor zbirke priča Kino Lika, čiju ekranizaciju potpisuje Dalibor Matanić, i nagrađivanog romana Proslava – Damir Karakaš. U svojim romanima i kratkoj prozi autor istražuje nijanse otpadništva – narušen odnos s ocem, neprihvaćanje okoline u ruralnoj Lici, brutalno nasilje kojemu je u stvarnom životu bio izložen, a zatim ga pretočio u roman Okretište. Prepoznatljiva scenografija Karakaševa opusa svakako je Lika, koju upoznajemo putem impresivnog stila, opisa koji savršeno spajaju grubost, slikovitost i pjesničku mekoću. Na tribini Dvostruki portret pisac će govoriti i o aktualnom romanu Potop (OceanMore, 2023.), čija je nova, velika i složena tema ljubav.

Dvostruki portret moderirat će književna kritičarka i urednica u nakladničkoj kući Petrine knjige Gea Vlahović, a razgovor će pratiti simultani prijevod.