'Svjetlocrno'

Danijel Žeželj u petak otvara samostalnu izložbu u Muzeju suvremene umjetnosti

  • Autor: V. Ba. / Hina
  • Zadnja izmjena 05.10.2022 16:27
  • Objavljeno 05.10.2022 u 15:41
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo Galerija Kranjčar

U okviru prvog samostalnog nastupa u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, afirmirani hrvatski autor Danijel Žeželj od 7. listopada u Black Boxu predstavlja ambijentalni rad 'Svjetlocrno', svojevrsni otjelotvoreni crtež

Kako se ističe u najavi, umjetnik je preobrazio prostor u ambijent koji se, donekle, referira na "Poglavicu jelena", njegov najnoviji crtani roman o suodnosima prirode i društva, a koristi simboliku jelena da bi ispričao pripovijest o padu, pročišćenju i ponovnom uzdizanju.

Iz MSU-a kažu kako se Žeželj prvenstveno smatra pripovjedačem koji umjesto riječi koristi slike, a njegovi crteži i stripovi često uključuju prizore urbanih pejzaža komplementarnih s unutrašnjom analizom i razmatranjima postojanja pojedinca u kontekstu šire ljudske povezanosti, "izazivajući izravnu kritiku i dovođenje u pitanje društvene poretke".

Iako je najpriznatiji kao strip crtač, grafičar, animator, ilustrator i slikar, njegov opus prelazi te granice, a kreativni proces izrazito mu je kritičan prema različitim suvremenim društvenim sustavima "dok njegova djela istovremeno nude osjećaj mračnog odnosno magičnog realizma".

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: n.n.

Osim zapaženih multimedijskih nastupa počevši od 1997., Žeželj je producirao osam kratkih animiranih filmova i autor je dvadeset i pet grafičkih romana, od kojih su neke objavile medijske kuće poput DC Comicsa, Marvela, Dark Horsea, Heavy Metala, Image, Glénat, Dargaud, Eris Edizioni, The New York Times i Harper's Magazine.

Otvorenje izložbe, koja predstavlja prvo samostalno predstavljanje Žeželja u MSU-u, popratit će multimedijalni performans slikanja i glazbe uživo u izvedbi Danijela Žeželja, austrijske bubnjarice Katharine Ernst i pulskih glazbenika Alena i Nenada Sinkauza, a ponudit će publici da izravno svjedoči procesu nastajanja umjetničkog djela uz snažnu razmjenu glazbenih i slikarskih elemenata.

Sama izložba 'Svjetlocrno' koncipirana je kao narativni ciklus koji kombinira niz zidnih slika i uokvirenih grafika velikog formata. Galerijski prostor Black Box, veličine 27 × 9 ×4 metara, transformiran je u trodimezionalnu vizualnu sekvencu, zidovi i grafike postaju cjelinom, a ulaskom u prostoriju fizički i mentalno se ulazi u priču. Teme izložbe jesu pobuna i katarza.

Njegov se rad može razgledati do 20. studenog.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!