'Crtice'

Kako li se stvara u pandemiji? Odgovor na to pitanje daje niz umjetnika u novom kreativnom projektu Danijela Žeželja i braće Sinkauz

29.04.2022 u 11:59

Bionic
Reading

Danijel Žeželj i braća Sinkauz novim se projektom 'Crtice' vraćaju formatu online komunikacije koju su s publikom već uspostavili putem prošlogodišnjeg projekta 'Four' u Galeriji Kranjčar

Umjetnik, strip autor, slikar i ilustrator Danijel Žeželj i glazbena braća, skladatelji, glazbenici i izvođači Alen i Nenad Sinkauz suautori su novog projekta "Crtice", niza kratkih razgovora s umjetnicima, uhvaćenih u crno- bijelim slikama na zagrebačkim ulicama. Projekt predstavlja seriju od šest epizoda video podcasta koja se bavi procesom stvaranja u okrilju COVID-19 pandemije.

Svaki od intervjuiranih osoba predstavlja različitu granu umjetničkog stvaralaštva pa tako, osim samih autora, o svojim ritualima stvaranja, kreativnosti i zanatskom procesu nastanka djela pod pandemijskim uvjetima govore pjesnikinja, dramaturginja, scenaristica Monika Herceg, plesačica, koreografkinja i pedagoginja Petra Hrašćanec, redateljica, scenaristica i urednica Dubravka Turić i crtač grafita Slaven Kosanović Lunar.

Postavljajući ista pitanja svim umjetnicima dobivamo spektar odgovora koji imaju slična polazišta, koja se međutim manifestiraju na jedinstven način za svakog sugovornika. Razgovori s umjetnicima su tako, umjesto uz očekivani video, predstavljeni uz sekvencu crnobijelih fotografija koje predstavljaju metaforički odraz priče autora i daju posebnu atmosferu filmu o crtici iz života umjetnika.

Prva epizoda premijerno je prikazana sinoć u 20 sati, a dostupna je putem Facebook stranice MixerLab, weba https://crtice.petikat.com/ te Vimeo i YouTube kanala.

Izvor: Društvene mreže

Epizode će biti emitirane tijekom tri tjedna, ponedjeljkom i četvrtkom u 20 sati. Danijel Žeželj je koautor i autor glavnog koncepta, Alen i Nenad Sinkauz uz gosta, Alfonsa Santimonea, su koautori za glazbu, a fotografija, režija i montaža su realizacija redateljice Dubravke Turić.