13 sati

Danas se dodjeljuje Nobel za književnost, evo tko ima najviše šanse

05.10.2023 u 09:49

Bionic
Reading

Švedska akademija objavit će danas dobitnika Nobelove nagrade za književnost, a stručnjaci smatraju da bi njome ove godine mogla biti nagrađena sloboda izražavanja

Među onima koji se spominju kao mogući laureati su ruska spisateljica i otvorena kritičarka Kremlja Ljudmila Ulicka i britanski pisac Salman Rushdie, koji je prošle godine preživio napad nožem nakon što se godinama skrivao zbog iranske fetve proglašene zbog knjige Sotonski stihovi iz 1988.

Izbor Ulicke, koja živi u samonametnutom egzilu u Njemačkoj, bio bi hrabar u vrijeme kad je ruska kultura u drugom planu zbog Putinove agresije na Ukrajinu, rekla je za AFP Lisa Irenius, urednica kulture u švedskom dnevniku Svenska Dagbladet.

Nagrada Ulickoj poslala bi "vrlo političku poruku", složio se Bjorn Wiman, urednik kulture u drugim najvećim švedskim novinama Dagens Nyheter.

Wiman smatra da karipsko-američka spisateljica Jamaica Kincaid, čiji se romani oslanjaju na njezin obiteljski život i iskustva s kolonijalizmom i rasom, ima izglede ove godine.

Ali on bi volio vidjeti Rushdiejevu pobjedu.

"Vrijeme je da pobijedi, a ako pobijedi, kapa dolje Akademiji" jer se zalagala za slobodu izražavanja, koju Rushdie utjelovljuje, rekao je Wiman.

Švedska akademija će objaviti laureata nešto poslije 13 sati. Akademija ne objavljuje uži izbor, što otežava nagađanje.

Francuska spisateljica Annie Ernaux, ikona feminizma, prošle je godine osvojila nagradu "za hrabrost i kliničku oštroumnost kojom razotkriva korijene, otuđenja i kolektivna ograničenja osobnog sjećanja", obrazložila je akademija.

Godinu prije nagradu je iznenađujuće dobio tada relativno nepoznati tanzanijski pisac Abdulrazak Gurnah.