U UŽEM IZBORU

Damir Karakaš i Ivica Prtenjača u utrci za 'Mešu Selimovića'

26.08.2015 u 16:26

Bionic
Reading

Romani 'Blue moon' Damira Karakaša i 'Brdo' Ivice Prtenjače ušli su u uži izbor za nagradu Meša Selimović za najbolji roman objavljen 2014. godine na jezičnom govornom prostoru BiH, Hrvatske, Crne Gore i Srbije

Uz hrvatske pisce Karakaša i Prtenjaču, u užem izboru su bosanskohercegovački književnik Dževad Karahasan s romanom 'Utjeha noćnog neba', Andrej Nikolaidis iz Crne Gore s romanom 'Devet' i Filip David iz Srbije s romanom 'Kuća sećanja i zaborava'.

Nagrada 'Meša Selimović' bit će dodijeljena na 15. Međunarodnim književnim susretima 'Cum grano salis' koji će se održati od 2. do 5. rujna u Tuzli.

Na konferenciji za novinare održanoj u utorak, predsjednik žirija 15. 'Cum grano salisa' Enes Karić nije skrivao zadovoljstvo sve bogatijom književnom produkcijom u ove četiri države.

'Kao što vidite, svake je godine sve više romana jer više dobre književnosti na ovim prostorima znači i više mira', prenosi Karićeve riječi Dnevni avaz

Odluku o najboljem romanu donijet će žiri u čijem su sastavu, uz predsjednika žirija akademika Enesa Karića, i članovi akademkinja Julijana Matanović, književnik Milorad Popović, književnik Hadžem Hajdarević i književni kritičar Vladimir Arsenić

Tijekom četverodnevnog festivala obilježit će se 90 godina od rođenja književnika Derviša Sušića, zatim 110 godina od rođenja književnika Hasana Kikića, 100 godina od rođenja književnika Branka Ćopića, te 150 godina od rođenja pjesnika Silvija Strahimira Kranjčevića.

U sklopu Festivala svoje će knjige, odnosno romane predstaviti Goran Samardžić, Zlatko Dukić, Enes Karić, Ahmed Burić te Faruk Šehić, a održat će se i književne večeri sa Zoranom Ferićem i Ivicom Đikićem.