BEZ OBJAŠNJENJA

Damien Hirst odbio titulu akademika

02.07.2009 u 14:04

Bionic
Reading

Jedan od najbogatijih suvremenih umjetnika svijeta, čovjek koji za desetke milijuna funti prodaje životinje u formaldehidu, odbio je postati član britanske Kraljevske akademije

Ponudu iz Londona ovaj britanski umjetnik je odbio bez ikakvog objašnjenja. Očito ga ne fascinira to što bi akademskom titulom postao član institucije koju je u 18. stoljeću osnovao kralj George III. Takvom odlukom pridružio se slavnom slikaru Lucianu Freudu (1922) koji je također odbio poziv u Akademiju.

Zanimljivo je da su umjetnici koji su se formirali tijekom 50-tih i 60-tih godina prošlog stoljeća Akademiju prozvali zastarjelom institucijom, no novije generacije suvremenih umjetnika dale su joj podršku. Ne i Damien Hirst, čiji radovi konstantno na aukcijama postižu basnoslovne cijene.

Najviše prašine podigao je kada je lubanju optočenu dijamantima prodao za 50 milijuna funti. Hirst je izazvao popriličnu zbrku na tržištu umjetnina kada je odlučio sam prodavati svoje radove, i to po nižim cijenama, a prezir kolega zaslužio je kada je jednom srednjoškolcu priprijetio da će ga tužiti za povredu autorskih prava, tražeći od njega 200 funti koje je dječak zaradio prodajom plakata inspiriranih Hirstovim radovima.