nova knjiga

'Čudnije od ljubaznosti': Nick Cave razotkrio sve izvore svoje inspiracije

31.03.2020 u 13:50

Bionic
Reading

Zbog koronavirusa neko vrijeme nećemo na koncerte, pa tako ni na novu turneju Nicka Cavea & Bad Seeds u sklopu koje su trebali u lipnju svirati i u Beogradu. Dok čekamo neka bolja vremena, Cave je objavio novu knjigu 'Stranger Than Kindness' (Čudnije od ljubaznosti) koja nudi intiman uvid u njegov život i kreativni razvoj

Već se u dokumentarnom filmu '20.000 dana na Zemlji', a kasnije i u 'Još jedanput s osjećajem' Nick Cave u značajnoj mjeri razgolitio pred publikom progovorivši o inspiraciji, ali i svojim unutarnjim borbama i demonima, a pokrenuo je i 'The Red Hand Files', internetski forum na kojemu osobno odgovara na pitanja svojih obožavatelja.

Nova izložba i knjiga pod nazivom 'Stranger Than Kindness' nudi, kako piše Deutche Welle, 'detaljnu arhivu života i rada pjevača, tekstopisaca, autora i umjetnika'. Knjigu je naslovio prema vlastitoj pjesmi s albuma 'Your Funeral... My Trial', koji je snimio s Bad Seedsima 1986. Izložba pod istim nazivom trebala je biti otvorena u Kopenhagenu u dijelu Danske kraljevske knjižnice, The Black Diamond, 23. ožujka, ali je i ona odgođena. Stoga je učinjeno jedino moguće - objavljena je knjiga, svojevrsna ukoričena verzija izložbe u izdanju Canongatea i dostupna je širom svijeta. Knjiga prikazuje izvore Caveove inspiracije i kreativnosti od djetinjstva do današnjih dana u obliku tekstova, umjetničkih djela, rukopisa, fotografija i drugih artefakata. 'Iza pjesme se krije ogromna količina perifernih stvari - crteža, karata, popisa, fotografija, slika, žvrljotina i skica... To je materijal iz kojeg se rađa i njeguje službeno djelo', napisao je Cave u uvodu knjige.

Za izložbu i knjigu odabrano je oko 300 predmeta iz njegove osobne zbirke, arhive Nicka Cavea u Arts Centru u Melbourneu, iz zbirke danske Kraljevske knjižnice te posuđenih od privatnih kolekcionara.

Knjiga je dostupna i u elektroničkoj verziji, a iza cijelog projekta stoji Christina Back iz Kraljevske knjižnice. Uključuje tekstove, eseje i komentare koje su pisali Cave i Darcey Steinke. Za izložbu su pripremljeni i posebni zvučni zapisi koje su za tu priliku snimili Nick Cave i njegov dugogodišnji bliski suradnik Warren Ellis. Knjiga je opisana kao 'putovanje u stvaralački svijet glazbenika, pripovjedača i kulturne ikone', propitujući kreativnost i što je to što oblikuje naše živote te nas čini onime što jesmo.

Cave je i sam na stranici Red Hand Files podijelio vijest o izlasku knjige, ali i progovorio o promjeni planova uslijed pandemije. 'Trebalo je donijeti mnogo teških odluka', napisao je. 'Polako se svi približavamo spoznaji da ćemo neko vrijeme morati voditi posve drugačije živote - kratkoročno, dugoročno, tko zna', dodao je.

Nick Cave rođen je 22. rujna 1957. u Australiji, a u školi je upoznao multiinstrumentalista Micka Harveyja, s kojim je sredinom 1970-ih osnovao postpunk bend The Boys Next Door. Kažu da je odmah bilo jasno da je pred njim karijera jer je bio vrlo karizmatičan, talentiran za scenski nastup, a bend je 1978. promijenio ime u The Birthday Party. Cave je bio enfant terrible australskog rocka, a prvi pravi uspjeh bend je doživio preselivši se 1980. u London, u kojem su zaokupili pozornost žestokim nastupima koji su spajali punk, blues i free jazz. Dojmili su se Johna Peela, legende radija BBC, čijim hvalospjevima vjerojatno mogu zahvaliti svoj prvi diskografski ugovor.

Zaštitni znak postali su im Caveovi turobni tekstovi temeljeni na njegovu strogom anglikanskom odgoju te filozofima i pjesnicima poput Johna Miltona i Williama Blakea. Dvije godine kasnije, 1982., bend se seli u Berlin. 'Primili su nas otvorenih ruku u ovu zajednicu koja nas je podsjetila na Melbourne', izjavio je u jednom intervjuu, dodajući da je u Berlinu bilo 'frenetično, anarhično i stvarno kreativno'.

U Berlinu počinje njegova dugogodišnja suradnja s Blixom Bargeldom, liderom kultnih Einstürzende Neubauten, jednih od predvodnika berlinske glazbene underground scene tog vremena. Bio je to početak The Bad Seedsa i suradnje koja je trajala dvadeset godina, a zabilježena je i u kultnom filmu 'Nebo nad Berlinom' Wima Wendersa (1987). Ondje je Cave napisao i svoj roman 'I magarica ugleda anđela'.

Nakon što je Cave napustio Berlin 1989. zasnovao je obitelj u Sao Paulu, no nakon što je taj brak puknuo vratio se 1996. u London i objavio vjerojatno do tada najuspješniji album s The Bad Seedsima, 'Murder Ballads', na kojemu je i njegov duet s Kylie Minogue, 'Where the Wild Roses Grow', što je ostao najveći hit benda. Tada je započeo vezu s P. J. Harvey, a njezin raspad rezultirao je albumom 'The Boatman's Call' 1997.

Krajem 1990-ih život mu se mijenja iz temelja - započeo je vezu s manekenkom i glumicom Susie Bick, očistio se od alkohola i droge, da bi 2000. postao otac blizanaca Arthura i Earla te započeo novu profesionalnu suradnju koja je obilježila zadnjih 20 godina njegove karijere, a to je ona s Warrenom Ellisom, koji se tada priključio Bad Seedsima. Nakon tragične smrti sina Arthura 2015., Cave, koji je do tada vodio vrlo povučen privatni život u engleskom ljetovalištu Brightonu, javno se pozabavio svojom tugom na albumu 'Skeleton Tree' iz 2016., a prošle godine objavio je i 'Ghosteen', posvećen klavijaturistu Conwayu Savageu koji je bio član Bad Seedsa od 1990., a preminuo je 2018.