HDS ZAMP

Preko 1500 književnika, prevoditelja i ilustratora dobit će honorare od javne posudbe za 2017., najposuđivaniji Kristian Novak

30.03.2020 u 13:21

Bionic
Reading

Nositeljima prava na književna djela, književnicima, prevoditeljima i ilustratorima, ovih će dana biti isplaćene autorske naknade temeljem javne posudbe njihovih djela 2017. godine u 20 županijskih narodnih knjižnica širom Hrvatske, javili su iz ZAMP-a.

Prethodnih je godina podatke prikupljala Nacionalna sveučilišna knjižnica, a ove je godine cijeli projekt, od prikupljanja podataka do isplate, odradio HDS ZAMP zbog čega su razvili novi informatički sustav za obradu informacija koje su izravno dostavljale knjižnice. 'Ovaj obiman i zahtjevan posao Društvo hrvatskih književnika DHK povjerilo je stručnoj službi ZAMP zahvaljujući kvalitetnom i uspješnom poslovanju raspodjele autorskih glazbenih honorara' stoji u priopćenju koje je poslao HDS ZAMP.

Prema uputi Ministarstva kulture, koje i za 2017. godinu u ovu svrhu na raspolaganju ima 2 milijuna kuna, posebna pozornost bila je usmjerena na obradu svih posudbi. Tako je obrađeno čak 57% više posudbi nego za prethodnu godinu. Za 2016. godinu, po podacima NSK, broj obrađenih posudbi u obračunu iznosio je 3.105.384, dok za 2017. godinu, po obradi HDS ZAMP-a, broj obrađenih posudbi u obračunu iznosi 4.872.584. Time su književni autori dobili temeljitiju i točniju raspodjelu, što rezultira i povećanjem njihova broja: čak je 300 novih autora koji prethodnih godina nisu sudjelovali u obračunu, navodi se u priopćenju.

'Za 2017. godinu ukupno je tako u obračunu 1573 domaćih autora, a važna je novost i to da će ovaj tjedan svaki od njih, uz isplatu pripadajućeg iznosa, dobiti i specifikaciju s transparentnim podacima: naslovima i brojem njihovih posuđivanih djela, godinama njihova izdanja, izdavačima, ISBN-om i autorskom odrednicom' navode iz HDS ZAMP-a.

Zbog povećanja broja obrađenih djela i autora koji ulaze u obračun, u odnosu na prethodne godine promijenila se i naknada za pojedinačnu posudbu: ona iznosi 0,56 kn za pisce, 0,28 kn za ilustratore i 0,22 kn za prevoditelje.

Svi navedeni podaci pristigli su iz županijskih knjižnica, a u slučajevima nedostatnih podataka nadopunjeni su podacima Nacionalne i sveučilišne knjižnice. 'Zahvaljujemo kolegama iz NSK na otvorenoj suradnji prilikom primopredaje poslova obrade podataka. Izazov za nas je bio utoliko veći što su se aktualni obračun i raspodjela književnih honorara vodili u uvjetima otežanog poslovanja zbog korona virusa. Naši djelatnici su proteklih tjedana sav posao obavljali od kuće, neki od njih i u samoizolaciji', komentirao je glavni direktor HDS ZAMPa, Nenad Marčec.

Rezultati obrade podataka daju uvid u sklonosti posuđivača knjiga u javnim knjižnicama u zemlji.

Najposuđivaniji domaći romani u 2017. godini bili su: 'Ciganin, ali najljepši' i 'Črna mati zemla' Kristiana Novaka; 'Nekoliko ptica i jedno nebo' Mire Gavrana, 'Mileva Einstein: teorija tuge' Slavenke Drakulić, 'Hladna fronta' Pavla Pavličića, 'Sjećanje šume' Damira Karakaša, 'Susjed' Marine Vujčić, 'Brdo' Ivice Prtenjače, 'Na osami blizu mora' Zorana Ferića i 'Vrijeme ljubavi' Gorana Tribusona.

10 najposuđivanijih lektira bile su: 'Pripovijetke' Dinka Šimunovića, 'Smogovci' Hrvoja Hitreca, 'Divlji konj' Božidara Prosenjaka, 'Povjestice' Augusta Šenoe, 'Moj tata spava s anđelima' Stjepana Tomaša, 'Koko u Parizu' Ivana Kušana, 'Strah u ulici Lipa' Milivoja Matošeca, 'Miševi i mačke naglavačke' Luke Paljetka, 'Srebrne svirale' Dragutina Tadijanovića i 'Stanari u slonu' Dubravka Horvatića.

Najposuđivanijih 10 stranih romana (obrađeni zbog hrvatskih prevoditelja) bili su: 'Djevojka u vlaku' Paule Hawkins, 'Genijalna prijateljica' Elene Ferrante , 'Ponoćno sunce' i 'Krv na snijegu' Joa Nesboa, 'Što nas ne ubije' Davida Lagercrantza , 'Pepeljuge' Kristine Ohlsson, 'Sin' Joa Nesboa , 'Putujem sama' Frode Sandera Oiena, 'Policija“ Joa Nesboa i 'Dani zaborava' Elene Ferrante.

Najčitanijih 10 domaćih autora (zbirno) u 2017. godini tako su bili: Miro Gavran, Hrvoje Hitrec, Marija Jurić-Zagorka, Ivan Kušan, Mato Lovrak, Vladimir Nazor, Pavao Pavličić, Sanja Pilić-Spindler, Sanja Polak i Božidar Prosenjak.

10 prevoditelja najviše posuđivanih djela u njihovom prijevodu (zbirno) su: Aleksandra Barlović, Damir Biličić, Zrinka Budak, Zlatko Crnković, Mirna Čubranić, Ozren Doležal, Svetlana Grubić Samaržija, Petra Mrduljaš Doležal, Iva Ušćumlić Gretić i Vesna Valenčić.

10 ilustratora s najvećim brojem posudbi njihovih knjiga (zbirno) su: Stjepan Bartolić, Niko Barun, Ivana Guljašević Kuman, Andreja Huseinović, Svjetlan Junaković, Dario Kukić, Ninoslav Kunc, Nevenka Macolić, Tomislav Tomić i Ljubinka Vončina.

'Moram naglasiti da smo posebno ponosni što je ovaj obračun javne posudbe uspješno dovršen u uvjetima bez presedana, te da se nadamo da će prostori DHK, ozbiljno oštećeni nedavnim potresom u Zagrebu, uskoro ponovno biti u funkciji", izjavio je glavni direktor HDS ZAMP-a, Nenad Marčec.