'ROMAN AUTOBIOGRAFSKE MAŠTE'

'Črna mati zemla' o krizi odnosa i vlastitoj amneziji

29.01.2014 u 19:56

Bionic
Reading

Roman književnika Kristiana Novaka 'Črna mati zemla' predstavljen je u zagrebačkoj knjižnici Bogdana Ogrizovića

O knjizi su govorili Tanja Tolić, Kruno Lokotar, Mirna Šenjug i autor.

Po Lokotarovim riječima, u romanu 'Črna mati zemla' riječ je o uspješnom mladom piscu, koji stvaralačku i ljubavnu blokadu pokušava otkloniti dosežući do amnezije potisnutu vlastitu priču.

Autor Kristian Novak smatra da je napisao roman autobiografske mašte.

Govoreći o Novakovoj pripovjedačkoj darovitosti, Mirna Šenjug ustvrdila je kako autor u svakodnevnoj komunikaciji uvjerljivo pripovijeda da tek nekoliko dana ili tjedana dozna kako je bila riječ o fikciji.

'Ispisujući povijest glavnoga lika unatrag, Novak je uspio ono što rijetko kojem piscu uspijeva', rekla je Tolić dodavši kako je autor stvorio junaka koji se upisao u literarnu mapu Hrvatske.

Glavni lik je u krizi odnosa s djevojkom, ali i vlastitom amnezijom. Ljubavna veza ozbiljno se zaljuljala kada je djevojka otkrila kako su sve autorove priče o djetinjstvu zapravo izmišljene. Uslijed traume iz djetinjstva, povezane s očevom smrću i samooptužbi zbog toga, autor potiskuje sjećanja i mijenja ih imaginacijama različitih iskustava.

Nenadana pojava motiva iz djetinjstva prekinula je amneziju pa autor u romanu razvija retrospektivu vlastita djetinjstva usredotočenu na događaje s početka devedetih godina u malome međimurskom selu.

Roman je objavila zagrebačka nakladna kuća Algoritam

Kristian Novak (1979.) radi na Odsjeku za kroatistiku Filozofskoga fakulteta u Rijeci. Bio je i hrvatski državni reprezentativac u karateu te osvajač europskih i svjetskih odličja. Autor je i romana 'Obješeni'.