ALEIDA GUEVARA

Cheova kćerka velika podržavateljica Chaveza

20.05.2013 u 11:26

Bionic
Reading

Posljednja gošća ovogodišnjeg Subversive Festivala bila je Aleida Guevara, liječnica i aktivistica, kćerka slavnog komunističkog revolucionara Chea, koja je govorila o stanju u Južnoj Americi, svojem radu s ugroženima te važnosti Huga Chaveza za svjetsku ljevicu

Za Aleidu Guevaru se može reći da po svojim iskustvima i putovanjima ne zaostaje mnogo za ocem Cheom. Ova liječnica, inače stacionirana u bolnici William Soler u Havani, putovala je i aktivistički i liječnički djelovala u Angoli, Nikaragvi, Ekvadoru i Boliviji, a o svojim je iskustvima i pisala te javno istupala, nastavljajući borbu za ideale jednakosti i socijalne pravde.

Ipak, gospođa Aleida je i dalje Cheova kćerka, od čega niti može, a niti želi pobjeći, tako da se razgovor s njome uvijek dijelom referira i na ostavštinu njenoga oca.

Moderator razgovora s Aleidom Guevarom bio je pisac Igor Štiks, koji je u pitanjima pogodio ravnotežu između političkog i privatnog. Razgovor je započeo pitanjem što znači danas biti aktivist u Latinskoj Americi, napose na Kubi, koja je pod američkim sankcijama već šest desetljeća. Guevara je naglasila kako su siromaštvom naročito pogođene obitelji i djeca, o čemu i sama kao pedijatrica ima mnogo iskustva.

No, iako je Cheova kćerka, zapravo je mnogo više govora bilo o političkom djelu i ostavštini pokojnog venezuelanskog predsjednika Huga Chaveza, o kojemu je Aleida Guevara napisala i knjigu. Ona je napomenula kako je iznimno važna njegova pomoć blokiranoj Kubi, ali i sve što je učinio za siromašne u svojoj državi.

Aleida Guevara je dočekana i ispraćena pljeskom te se ne može reći da njen nastup na Subversiveu nije bio zanimljiv, no čini se da je za nove generacije Che i njegova mitologija ipak i marketinški koncept, pa se za kraj ovogodišnjeg Subversivea može zaključiti kako je najviše interesa i oduševljenja izazvao gost iz Grčke Alexis Tsipras. Nadajmo se da se uskoro neće pojaviti majice s njegovim likom.