tvornica kulture

Predstavljena knjiga Tomislava Brleka 'Od Matoša do Maleša'

17.02.2023 u 10:43

Bionic
Reading

Knjigu Tomislava Brleka 'Od Matoša do Maleša - antologija moderne poezije' predstavljena je u četvrtak navečer u Tvornici kulture u Zagrebu

O knjizi su govorili profesori na zagrebačkom Filozofskom fakultetu Andrea Milanko i Slaven Jurić, urednik knjige Nenad Rizvanović te autor Tomislav Brlek.

Rizvanović je istaknuo da Brlek - umjesto panorame, pregleda, hrestomatije ili čitanke- izabire, važe, hijerarhizira i sažima, nudeći vlastiti pogled na pejzaž hrvatskog modernog pjesništva.

Ocijenio je da se njegova antologija umnogome preklapa, ali i razlikuje od one koje smo u dosada navikli gledati.

Milanko je ocijenila kako je antologija Brlekov estetski ukus te dodala da njegov izbor ima unutarnju koherentnost koja se može vidjeti iz perspektive stručnoga i nestručnog čitatelja.

Knjiga ne odgovara tradicionalnim periodizacijskim podjelama pa mali broj pjesnika zauzima dosta prostora, rekla je dodavši da su po broju pjesama najzastupljeniji Kaštelan i Ujević.

U knjizi se, naglasila je, nalazi i Krleža koji je zastupljen svojom kajkavskom i štokavskom lirikom. Dodala je da antologija mijenja i percepciju o Krleži kojeg uglavnom doživljavamo kao prozaika i dramatičara, a manje kao lirika.

Ocijenila je i da Brlek pjesnicima daje novu vizuru te dodala da vrijednost antologije treba tražiti u njezinoj unutarnjoj arhitekturi.

Po riječima Slavena Jurića, knjiga zahvaća najbolji period hrvatske poezije, odnosno zahvaća cijelo 20. stoljeće ili ključne točke hrvatske poezije 20. stoljeća.

Ovo nije prevratnička antologija, ali je vrlo izbirljiva, ocijenio je Jurić.

Knjigu "Od Matoša do Maleša" objavila je Naklada Ljevak.

Tomislav Brlek predaje na Katedri za opću povijest književnosti Odsjeka za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Autor je knjiga "Lekcije: studije o modernoj književnosti" i "Tvrdi tekst: uvid i nevid moderne hrvatske književnosti".