KLJUČ RAZVOJA

Čestitka ministrice kulture dobitnicima Nagrade Grigor Vitez: 'Ohrabrujemo objavljivanje kvalitetne knjige za djecu i mlade vrhunskih domaćih autora'

  • Autor: N.B./Hina
  • Zadnja izmjena 30.04.2020 15:24
  • Objavljeno 30.04.2020 u 15:25
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek čestitala je u četvrtak dobitnicima Nagrade Grigor Vitez, istaknuvši da je objavljivanje kvalitetne književnosti za djecu i mlade ključ razvoja sofisticirane čitateljske publike i potvrda hrvatskoga stvaralaštva na međunarodnoj sceni.

'Budući da ove godine nismo u mogućnosti podijeliti radost književnog stvaralaštva za djecu i mlade na svečanosti dodjele Nagrade Grigor Vitez, ovim putem upućujem iskrenu čestitku književnicima i ilustratorima koji su prošle godine osmislili, napisali i ilustrirali najbolje knjige i slikovnice za naše najvažnije čitatelje - za čitatelje čiji ukus oblikujemo i usmjeravamo odabirom najboljih priča i ilustracija, kako bismo u budućnosti imali brojnu, ali i istančanu čitateljsku publiku', istaknula je ministrica u čestitci.

Čestitala je izdavačima, njih 45 koji su objavili i za ovu nagradu prijavili čak 122 knjige i slikovnice. 'Ohrabrujemo objavljivanje kvalitetne knjige za djecu i mlade vrhunskih domaćih autora i ilustratora koji s pravom potvrđuju visoki ugled hrvatskoga stvaralaštva na međunarodnoj književnoj i ilustratorskoj sceni', istaknula je Obuljen Koržinek.

Čestitajući na najboljim tekstovima Zoranu Feriću, Romanu Simiću i Nadi Mihaljević, istaknula je zadovoljstvo činjenicom da se autori koji su se afirmirali svojim djelima namijenjenima odrasloj čitateljskoj publici okreću i književnosti za djecu. 'Ona im otvara ne samo put do mlađe čitateljske publike, nego im pruža i nove mogućnosti izražavanja, prepoznavanja i pisanja o onome što je važno čitateljima svih uzrasta', napisala je ministrica.

'Ilustratori Vendi Vernić i Manuel Šumberac svojim su dosadašnjim radom već ostvarili velike dosege i na hrvatskoj i na svjetskoj sceni. Ovogodišnje nagrade svjedoče da su im postignuti uspjesi poslužili kao poticaj za nastavak likovnoga istraživanja, za daljnje širenje perspektiva i dosega u odnosu književnog teksta i njegove ilustracije. Na tome im čestitamo, očekujući nova djela i nove uspjehe', dodaje.

Prestižnu nagradu Ptičica koja se dodjeljuje prema prosudbi dječjeg žirija dobile su Morea Baničević, Nikolina Manojlović Vračar i Jelena Brezovec. "Čestitamo im na besprijekornom prepoznavanju dječjih interesa i ukusa u uvjerenju da kao najiskrenija publika djeca prepoznaju istinsku kvalitetu", istaknula je nadalje Obuljen Koržinek.

"Uvjereni smo da će svi prijavljeni i svi nagrađeni autori nastaviti stvarati, da će nas nakladnici i dalje razveseljavati odličnim knjigama i da će organizatori Nagrade Grigor Vitez nastaviti predano i s iznimnim marom odabirati i ohrabrivati one najbolje", poručila je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!