SPORNA KRIZNA MJERA

Ministrica kulture odgovorila na prozivke da je nesolidarna prema samostalnim umjetnicima

03.04.2020 u 11:09

Bionic
Reading

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek odgovorila je na pismo Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU), u kojemu je pozivaju da korigira kriznu mjeru izravne financijske pomoći temeljenu na visini njihovih prihoda, ocjenjujući je nesolidarnom

Ministarstvo kulture 1. travnja objavilo je poziv na prijavu na Potporu samostalnim umjetnicima koji profesionalno obavljaju samostalnu umjetničku djelatnost i kojima se doprinosi plaćaju iz državnog proračuna. Iznosi od 1.625 ili 3.250 kuna isplaćivat će se onim samostalnim umjetnicima koji mogu dokazati da im je zbog posebnih okolnosti uvjetovanih pandemijom koronavirusa onemogućeno ili bitno otežano obavljanje umjetničke djelatnosti.

Kriterij za dobivanje potpore je mjesečni prihod u 2019., odnosno umjetnici koji su prošle godine ostvarili prosječan mjesečni prihod manji od 1.625 kuna imaju pravo na potporu u iznosu minimalne plaće za nepuni radni odnos, dok oni koji su ostvarili veći prosječni prihod imaju pravo na potporu u iznosu minimalne plaće za puni radni odnos. Mjera se odnosi na razdoblje od 5. ožujka do 15. lipnja i bit će podložna reviziji svakog mjeseca, ovisno o priljevu sredstava iz državnog proračuna, poručili su iz Ministarstva kulture.

Iz kulturnih krugova ovu su mjeru, koja je dugo iščekivani prvi oblik direktnih novčanih potpora (zasad samo dijelu umjetnika), pojedini oštro iskritizirali i ocijenili diskriminatornom, u smislu da kažnjava one kojima je pomoć najpotrebnija, po principu - ako niste dovoljno zarađivali, dobit ćete manju pomoć. Redateljica Nora Krstulović, jedna od inicijatorica apela za žurnu pomoć domaćoj nezavisnoj kulturi, rekla je kako inzistiranje na tome da ključni kriterij za odobravanje potpora umjetnicima bude tržišna vrijednost njihovog rada jednostavno - zastrašujuća.

Na mjeru je 2. travnja službeno reagirala i Hrvatska zajednica samostalnih umjetnika (HZSU) priopćenjem u kojem navode da ministrica ovime 'ne pokazuje razumijevanje situacije, potrebe, ni sam status samostalnog umjetnika' u Hrvatskoj. Njene mjere dovele su, upozorili su, do podjele samostalnih umjetnika na tri kategorije: na one koji će dobiti tri isplate od 1.625 kuna mjesečno, na one koji će dobiti tri isplate od 3.250 kuna neto mjesečno, te na one koji neće biti obuhvaćeni ovim mjerama.

'Svi članovi Upravnog odbora HZSU-a i svi samostalni umjetnici koji su nam se javili nakon objavljivanja mjera protiv su podjela, pogotovo onih prema financijskim kriterijima jer svi samostalni umjetnici imaju jednak koeficijent (0.8) kao osnovicu za izračun mirovinskih uplata i svi su svoj status samostalnog umjetnika stekli prema istom kriteriju – zamjetnom doprinosu hrvatskoj kulturi. Ne možemo prihvatiti podjelu na one manje ili više značajne, ili vrijedne umjetnike, kao ni na one koji više ili manje zarađuju', poručili su iz HZSU-a te pozvali ministricu da otvoreni natječan nadopuni kriterijem solidarnosti i omogući svim umjetnicima jednaka prava.

Kako se mjeri intenzitet umjetničkog djelovanja?

Uslijedio je odgovor ministrice, koji prenosimo u cijelosti:

'(P)otpore za pomoć samostalnim umjetnicima mjera je koju smo uveli kako bismo sukladno mjerama Vlade Republike Hrvatske umjetnicima omogućili jednaku potporu koju ostvaruju i poslodavci i zaposleni u privatnom sektoru. Uzimajući u obzir specifičnosti samostalnog umjetničkog djelovanja, vodili smo računa da uz minimalnu prijavnu dokumentaciju te na što efikasniji način provedemo mjeru i čim prije osiguramo sredstva koja su u ovim izvanrednim okolnostima nužna svima čije je djelovanje otežano i onemogućeno uslijed epidemije koronavirusa.

'Uspostavljeni kriterij ni na koji način ne osporava zamjetan doprinos hrvatskoj kulturi svih samostalnih umjetnika već je nužan pokazatelj visine nadoknade s obzirom na intenzitet umjetničkog djelovanja u proteklom periodu, a u skladu s mjerama za očuvanje radnih mjesta koje provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje', poručila je HZSU Nina Obuljen Koržinek te je i ona pozvala na solidarnost.

'Ovim putem apeliram na vas da u ovim teškim i izvanrednim okolnostima pokažemo solidarnost te da omogućimo provedbu jednakopravnih kriterija na razini svih sektora i djelatnosti koje su pogođene novonastalim okolnostima u Republici Hrvatskoj. Veliki broj prijava koji je upućen Ministarstvu kulture već prvi dan potvrđuje interes samostalnih umjetnika za ovaj tip potpore.'

Pitali smo Hrvoja Kovačevića, predsjednika HZSU, za komentar.

'Ministrica kulture je dio Vlade te se stoga njeno promišljanje načina na koji će pomoći samostalnim umjetnicima nužno kreće u okvirima Vladinih mjera. Ja sam, kao i svi članovi Upravnog odbora HZSU-a, samostalni umjetnik, nemam razloga odluke Vlade doživljavati kao nešto što se ne može mijenjati. Smatram da samostalni umjetnici u ovim teškim vremenima trebaju biti solidarni i jedinstveni. Podjela na one koji imaju pravo na potporu i one koji nemaju, na one koji su zaradili više i one koji su zaradili manje potpuno mi je neprihvatljiva i na tome ću stavu ustrajati', kaže Kovačević.