RIJEČKE LJETNE NOĆI

'Cavalleria rusticana' na Trgu Grivica

29.06.2010 u 12:11

Bionic
Reading

Jedan od središnjih događaja ovoljetnog festivala Riječke ljetne noći svakako je ambijentalna izvedba opere 'Cavalleria rusticana' Pietra Mascagnija koja će se dogoditi na Trgu Grivica, ispred Katedrale Sv. Vida

Premijerom će ravnati maestra Nada Matošević, režiju potpisuje Ozren Prohić, a u izvedbi sudjeluju solisti, zbor i orkestar riječke Opere HNK Ivana pl. Zajca kojima se priključuju i ženska i muška klapa Kastav, ženska klapa Kamelija i Zvonejski kanturi.

Intendantica riječkog Kazališta Nada Matošević Orešković ističe kako Riječke ljetne noći sve više postaju ambijentalni festival i kako se nakon duljeg promišljanja pronašao idealan prostor za izvedbu 'Cavallerije rusticane' na otvorenom. 'Imamo sve što nam treba za izvedbu: oštariju koju 'glumi' celtic caffe Bard čijim se vlasnicima ovim putem zahvaljujem, kao i vlasnicima caffe bara Sv. Vid koji nam također ustupaju prostor terase na kojoj će sjediti publika, crkvu i fantastičnu prirodnu akustiku', poručila je Matošević.

I ravnatelj riječke Opere ujedno i redatelj ove ambijentalne predstave Ozren Prohić slaže se da je prostor ispred riječke prvostolnice više nego uzbudljiv. 'Približili smo se operno-filmskom tretmanu, vrhunskoj glazbenoj kvaliteti. Publika će se na ovoj ambijentalnoj 'Cavalleriji' spojiti sa slikom i tonom. Velika važnost se pridaje detaljima: psihološkim, glumačkim, pjevačkim i glazbenim', objašnjava Prohić.

Miljenica riječke publike mezzosopranistica Kristina Kolar debitirat će ulogom Santuzze te se prema riječima maestre Nade Matošević polako seli iz mezzosopranskih u sopranske uloge gdje je, u tom fahu, zasigurno očekuje blistava karijera. I ostale uloge, iznijet će domaće snage, tenor Davor Lešić kao Turridu, mezzosopranistica Anđelka Rušin je mama Lucia dok je baritonu Robertu Kolaru dodijeljena uloga Alfija. Jedina gošća je Helena Lucić koju ćemo gledati u ulozi Lole.

Kristina Kolar iznimno je zahvalna na ukazanoj joj prilici, a Anđelka Rušin istaknula je da maksimalno uživa u radu te da ima osjećaj da sudjeluje u performansu duše ispred katedrale. Davor Lešić naglasio je da je ulogu Turridua već pjevao u Zagrebu, Mariboru i na riječkoj pozornici, a Robert Kolar kazao je kako ima osjećaj da je na filmskom setu te vjeruje da će publika imati dojam da gleda 3D film.

Intendantica Nada Matošević Orešković publici je poručila da nije lako izaći iz prostora riječkog HNK na otvoreno i istodobno zadovoljiti uvjete koje nudi udobnost kazališta. 'Sjedi se na montažnom gledalištu, vjerojatno neće svi sve vidjeti savršeno, ali to su čari ambijentalnog teatra', dodala je Matošević.

Autorsku ekipu čine i Dalibor Laginja zaslužan za adaptaciju prostora, kostimografkinja Irena Sušac i oblikovatelj svjetla Boris Blidar. Zbor je uvježbao Igor Vlajnić, a koncertna je majstorica  Danijela Maras Mendiković.

Premijera opere će biti izvedena u četvrtak, 1. srpnja 2010. u 21 sat i 30 minuta.