MOZARTOVA BAJKA

'Čarobna frula' u osječkom HNK

11.03.2010 u 16:05

Bionic
Reading

U Hrvatskome narodnom kazalištu u Osijeku u subotu, 13. ožujka, premijerno će biti izvedena opera Wolfganga Amadeusa Mozarta 'Čarobna frula' u režiji i pod ravnanjem Zorana Juranića

Mozartova opera 'Čarobna frula' dosad se nije izvodila na daskama osječkoga kazališta. U operi koja ima 17 uloga angažirani svi solisti osječkoga kazališta te nekoliko gostiju.

Redatelj i dirigent Zoran Juranić je rekao kako "Čarobna frula" mora "ostati bajka i mozartovski čista unatoč visokoj i ozbiljnoj moralnosti njezinih skrivenih poruka". Dodao je kako se čvrsto držao priče te da je posebno zadovoljan scenografijom i kostimografijom, "koje klasično prate Mozartovu genijalnu glazbu".

Istaknuo je kako vjeruje da će publika prepoznati poruke "važnosti moralnosti i pobjede dobra nad zlim, svjetla nad tamom i znanja nad neznanjem", dodajući pritom kako mu je "jedna od najvažnijih misli vodilja u tekstu bila manje -više otvoreno promicanje masonske ideje budući da se pokret masonske lože" u Mozartovo doba brzo širio Europom.

Za operu "Čarobna frula" Juranić je rekao da je to "jedna od najljepših glazbeno-scenskih čarolija u svekolikoj ljudskoj povijesti" te da je zbog svega "opravdana nada da će osječka 'Čarobna frula' dugo živjeti".

Budući da je riječ o iznimno zahtjevnim opernim ulogama, gotovo su za svaku ulogu angažirana po dva operna pjevača. Među ostalim, nastupit će Goran Jurić i Berislav Puškarić (Sarastro, veliki svećenik), Tvrtko Stipić i Ladislav Vrgoč (Tamino, princ), Slobodan Cvjetičanin i Berislav Jerković (govornik), Gorana Biondić i Ana Karuza (kraljica noći). Uz Zorana Juranića, dirigent je i Peter Oschanitzky, scenograf Žorž Draušnik, a kostimograf Željko Nosić.

"Čarobnu frulu" Mozart je skladao 1791. godine, a prvi je put izvedena u Beču 30. rujna 1791. godine pod ravnanjem kompozitora.