NEOBJAVLJENI ROMAN

Čak 15 polufinalista u utrci za VBZ-ovu književnu nagradu

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 29.03.2018 14:31
  • Objavljeno 29.03.2018 u 14:31
Strahimir Primorac, Zoran Ferić, Drago Glamuzina, Jagna Pogačnik i Zoran Simic

Strahimir Primorac, Zoran Ferić, Drago Glamuzina, Jagna Pogačnik i Zoran Simic

Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Nakladnička kuća VBZ objavila je 29. ožujka odluku o naslovima uvrštenim u utrku za 14. godišnju regionalnu nagradu za najbolji novi originalni i neobjavljeni roman, a ove godine među 112 je pristiglih rukopisa zbog visoke kvalitete prijavljenih tekstova u širi izbor za tu 100 tisuća kuna vrijednu nagradu ušlo čak 15 žanrovski raznolikih i vješto pisanih predložaka

'Rukopisi su pristigli iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, a zbog zadovoljavajuće razine njihove kvalitete ocijenjeno je kako više njih zavređuje pozornost, pa je ove godine odlučeno da u polufinale ulazi čak njih 15', rekao je na konferenciji za novinare u zagrebačkom Vinyl baru glavni urednik VBZ-a i član prosudbenog povjerenstva Drago Glamuzina.

Iako rukopisa uvijek pristigne velik broj, među njima je uvijek i puno onih koji su nekako 'ispod razine književne pismenosti', dodao je, pa činjenica da je ove godine razina kvalitete viša doista pokazuje općenito podizanje ljestvice kad je riječ o toj nagradi.

Nakon što je zbog isteka trogodišnjeg ugovora s prethodnim partnerom Agrokorom došlo do kašnjenja u procesu raspisivanja natječaja i žiriranja, ove godine su glavni partneri nagrade tvrtke Dalmacijavino i Pipi, sponzori su Tisak Medija i Znanje, a realizaciju nagrade dijelom je potpomoglo i Ministarstvo kulture.

  • +37
  • +34

Interliber 2017.

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Kao još jednu promjenu Glamuzina je najavio dodjelu nagrade umjesto u Zagrebu, kao do sad, u Rijeci, u sklopu festivala vRisak 16. svibnja.

Žiri je ostao isti kao i proteklih godina a čine ga, uz Glamuzinu, književnik Zoran Ferić kao predsjednik te, kao članovi, književni kritičar Strahimir Primorac, književna kritičarka i prevoditeljica Jagna Pogačnik, te pjesnik, prozaist i esejist Milo Stojić.

Od SF-a do autobiografije

Naslovi su prijavljivani pod šiframa, a u širi su izbor odabrani 'Dvije noći u Barceloni', 'Sonata', 'Tko ako ne ja', 'Zaljubljenost', 'Sitni pomaci', 'Samuel Gide', 'Alen S gojzerice', 'Srednji rod', 'Paintball', 'Ljekoviti rječnik', 'Hoćemo li sutra u kino', 'Ne vidim te, Velverine', 'Gospodar lutaka', 'Sfinga' i 'Nora'.

Među pristiglim su tekstovima zastupljeni svi žanrovi, što dokazuje da se danas u Hrvatskoj piše dosta raznolika proza, ocijenila je Pogačnik.

'Možda prevladava neki tip intimističke proze, ali ima tu svega, od SF-a, preko nekih derivata stvarnosne proze, proze u kojoj se još uvijek iščitava ratna tematika, autobiografske proze; sve je to zastupljeno i to samo pokazuje da su u Hrvatskoj još uvijek jednako živi svi žanrovi, pristupi i modeli', rekla je.

Da ove godine dosta rukopisa zaslužuje čitanje i objavljivanje složio se i Strahimir Primorac, ocijenivši pristigle rukopise općenito solidnima i u prosjeku kvalitetnijima u usporedbi s nekoliko ranijih godina.

'Bilo je među njima nekih izvanredno dobro napisanih, s vrlo zanimljivim temama, kritički obrađenim, pa i političkih trilera, kao i dosta tekstova ispovjednog karaktera, kojima zapravo nedostaje samo jedna dublja razrada', rekao je.

Bez rata i proze o anđelima

Predsjednik žirija Ferić izrazio je posebno zadovoljstvo što su prispjeli rukopisi pokazali određeni odmak od ratne tematike i zrelost promišljanja u pristupu.

'Drago mi je što nas više ne bombardiraju ratna proza, proza o anđelima i razne pomodnosti, koje ove godine ne nalazim. Ta raznolikost s jedne strane i vještina s druge karakteriziraju ovu godinu', ocijenio je.

Nagrada VBZ-a najizdašnija je regionalna književna nagrada osmišljena kao poticaj književnom stvaralaštvu, nakladničkoj djelatnosti i promociji kvalitetnih književnih sadržaja, te s ciljem održavanja i oživljavanja regionalne književne scene.

Osim novčane nagrade od sto tisuća kuna, autoru pripada i pravo na objavu književnog djela te mogućnost da se roman distribuira u širokoj knjižarskoj mreži.

Prošle godine nagradu su podijelili književni doajen Ivica Ivanišević i literarna debitantica Lada Vukić, Ivanišević za roman 'Knjiga žalbe', a Vukić za knjigu 'Specijalna potreba'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!