GORANOVO PROLJEĆE

Branko Čegec nagrađen Goranovim vijencem poezije

05.03.2013 u 14:40

Bionic
Reading

Pjesnik Branko Čegec dobitnik je Goranovog vijenca poezije za cjelokupni pjesnički opus. Dobitnik nagrade Goran za mlade pjesnike je Stipe Odak, koji je nagrađen za rukopis 'Trobojno bijelo'.

Čegec je prestižnu pjesničku nagradu osvojio 'lirskim pismom koje ustrajnom reciklažom kulturne, književne i umjetničke baštine te kritičkom parodijom medija, politike, tržišta i drugih jezika današnjice demistificira tvrde, okoštale i zdravorazumske spoznaje i vrijednosti', piše u obrazloženju nagrade Tvrko Vuković.

Vuković ističe da visok stupanj poetičkog i jezičnog umijeća prati i visok stupanj kritičke svijesti, što Čegeca svrstava u red naših najzaslužnijih suvremenih pjesnika, umjetnika i aktivista.

Stipe Odak

'Elegantno pjesničko pismo rukopisa 'Trobojno bijelo' Stipe Odaka (1986) iznimno je po svojemu dosljedno promišljenom i realiziranom antimodernizmu, čime si je otpočetka osiguralo mogućnost opuštena i uvjerljiva govorenja onkraj poetika što su dominirale hrvatskom pjesničkom scenom proteklih desetljeća. Ono što u ocrtu postoji kao ljubavna priča, odnosno ispisivanje mijena žudnje, iscrtavanje 'prostora želje', preobrazuje se u višeslojno propitivanje mogućnosti dokidanja samoga govora, odnosno 'prisile govora', misaonosti i njezine negacije, i njihova ponovna uskrsivanja u riječima', napisao je Miroslav Kirin

Goranovo proljeće ove godine obilježava tri značajne godišnjice: 100 godina rođenja Ivana Gorana Kovačića, 70 godina njegove smrti te 50 godina neprekinutog trajanja Goranova proljeća, najvažnije i najstarije pjesničke manifestacije u Hrvatskoj.

Manifestacija ove godine započinje svečanošću otvorenja 20. ožujka u zagrebačkom VIP klubu, a nastavlja se dodjelom nagrada u Lukovdolu, tradicionalno na Goranov rođendan 21. ožujka. Pjesnička karavana potom putuje u Rijeku gdje 22. ožujka nastupa na Filozofskom fakultetu, u Riječkoj gimnaziji te u Filodrammatici na velikom večernjem čitanju.

I ove godine Goranovo proljeće ugošćuje četrdesetak domaćih i stranih pjesnika, a cjelokupni program obogaćen je i glazbenim nastupima, tako će u Lukovdolu nastupiti još jedan nositelj Goranova vijenca, Arsen Dedić u pratnji Branka Bulića