HDLU DODJELJUJE

Bourek dobitnik nagrade za životno djelo

10.12.2014 u 18:31

Bionic
Reading

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU) dodijelilo je u srijedu svoje godišnje nagrade - dobitnik Nagrade za životno djelo je akademski kipar, režiser, autor crtanih i igranih filmova Zlatko Bourek, dok su ovogodišnje likovne nagrade dobili Danko Friščić i Davor Mezak za izložbu 'Brod luđaka' te Vojin Hraste kao najbolji mladi umjetnik

Nagrade su im dodijeljene na svečanosti u Staroj gradskoj vijećnici, no kako Bourek nije došao na dodjelu proslijedit će mu je predstavnici Moderne galerije, gdje mu je nedavno priređena retrospektivna izložba.

U obrazloženju nagrade, koje je napisao akademik Tonko Maroević, ističe se kako je raznovrsno i višedisciplinarno likovno djelo Zlatka Boureka impresivno količinom i dometima, od slikarstva do skulpture i crteža, kazališta i filma.

Po njegovim riječima, Bourekovo djelo čini čast cjelokupnoj hrvatskoj kulturi, obogaćuje domaći imaginarni muzej prepoznatljivom osobnom stilistikom i gotovo neukrotivom inventivnošću, a vrlo je određeno prisutno i u međunarodnim razmjerima, pa mu je i nagrada Društva zasluženo dodijeljena.

Davor Mezak i Danko Friščić nagrađeni su za 'Brod luđaka' postavljen u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, trilogiju je koja se sastoji od djela 'Splav Meduze', 'Gundulićev san' i 'Kum'

Tom izložbom oni potvrđuju poziciju svojevrsnih 'otpadnika' iz glavnih tokova hrvatske suvremene umjetnosti, a svoju poziciju, izvan dominantnih umjetničkih tokova obilježenih praksama temeljenim na neokonceptualističkom angažmanu i propitivanju društvene stvarnosti s jedne strane, ili na različitim prizivima slikarskih akademizama s druge strane, pronašli su u još otvorenom prostoru postmodernističkog postupka citatnosti, u estetici ružnog, kiča i trasha, oslanjajući se na kulturološki i antropološki talog povijesti i kulture zapadnog civilizacijskog kruga, ustvrdio je u povodu izložbe kustos Tihomir Milovac.

Mladi umjetnik Vojin Hraste istaknut je kao jedan od najaktivnijih i najzanimljivijih umjetnika svoje generacije, iza kojega je niz samostalnih i skupnih izložbi, realiziranih javnih radova, scenografija za Teatar ITD u Zagrebu i više značajnih nagrada.

Božica Dea Matasić, jedna od članica Odbora za dodjelu likovnih nagrada, ustvrdila je kako njegovi radovi, najčešće prostorne instalacije s jasno naglašenim kiparskim elementima, jasno komuniciraju poruku autora kao istraživača stvarnog, koji svojim nastojanjima u materijalu aktivno participira u društvenoj zbilji.

U Odboru za dodjelu likovnih nagrada bili su još Peruško Bogdanić, Zlatan Vrkljan, Robert Šimrak i Ivona Jurić

Gradska skupština Grada Zagreba pokrovitelj je nagradama HDLU od 1995. te je skup pozdravio njezin predsjednik Darinko Kosor, obećavši daljnju potporu. Okupljene umjetnike i kulturnjake izvijestio je da će u veljači iduće godine, nakon deset godina stanke, Grad Zagreb dobiti samostalni ured za kulturu koji će, rekao je, omogućiti transparentije kulturne politike i nagrađivanje kvalitete.