SMIJEH SLOBODE

Boris Pavelić: Šutnja o Feralu je sramotna

03.04.2015 u 10:36

Bionic
Reading

Knjiga Borisa Pavelića "Smijeh slobode - uvod u Feral Tribune", drugo dopunjeno izdanje u izdanju naklade Adamić, predstavljena je u četvrtak u Novinarskom domu u Zagrebu.

Sam autor Pavelić istaknuo je kako su Feral Tribune bile najhrabrije novine od osamostaljenja Hrvatske, a i ranije od 1983. suprotstavljale su se socijalističkoj rigidnosti. Unatoč svemu tome, sedam godina nakon što su se ugasile (2008.), o njima vlada potpuna medijska i institucionalna šutnja što je sramotno i mora se promijeniti. To je i bio moj glavni motiv pisanja knjige koja je posvećena svima onima koji su čitali Feral i koji su ga voljeli, ali i onima koji ga nisu voljeli, a možda najviše onima koji ga nisu poznavali, naglasio je Pavelić.

I sami Feralovci su iz knjige saznali dosta toga novoga, mnoge se stvari i zaborave, razgovarao sam mnogim ljudima, ima informacija ne samo iz Ferala nego i iz drugih medija. Želio sam kroz Feral kontekstualizirati vrijeme ili obratno kroz vrijeme kontekstualizirati Feral, rekao je Pavelić.

Također je, u razgovoru s novinarima, kazao kako nisu iznenađen što je naklada prodana u manje od dva mjeseca, jer su očekivali da se javnost želi sjetiti dobrog novinarstva, da se uvede u javni prostor te da se o tome iznova razgovara i da, ako se može, pokrene i novi Feral.

Kolumnistica Snježana Kordić kazala je kao je Feral bio jedinstven i nesalomljiv u zastupanju novinarske etike, kroz istraživačko novinarstvo, rabeći sve tajne novinarskog zanata, donosio fascinantne činjenice. U knjigu je uložen veliki trud i energija u kojoj je autor dao maksimum da iznese istinu o Feralu koji je bio perfekcija na svim razinama, odgovoran u pristupu poslu, suprotstavljajući zdrav razum ideologijama, rekla je Kordić. Naglasila je da je Feral dobio više nagrada nego cjelokupno hrvatsko novinarstvo u cijeloj svojoj povijesti i proglašen najboljim satiričkim listom u svijetu. Feral je umjetničko djelo i neiscrpno vrlo za novinare, politologe, sociologe i obogaćuje svakog čovjeka koji ga pročita, ocijenila je Kordić.

Jedan od istaknutih novinara Ferala Viktor Ivančić govorio je o suradnji s francuskim satiričkim listom Charlie Hebdo čiji su novinari stradali u siječnju nakon terorističkog napada, rekavši kako su u tom listu objavljivali uglavnom karikature, a jedina fotografija koju su objavili bila je upravo naslovnica Ferala.

Autor Boris Pavelić, novinar je i komentator Novog lista, radio je i za druge domaće i inozemne medije. Zlatnim perom Hrvatskoga novinarskog društva nagrađen je 2002. za reportažu.

Promociji su bili nazočni mnogi uglednici iz hrvatskog javnog života među kojima i bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić.