VESELA ODLUKA

Booker podcijenjenom piscu komičnih romana

  • Autor: Gordan Duhaček
  • Zadnja izmjena 13.10.2010 13:12
  • Objavljeno 13.10.2010 u 11:29
HOWARD JACOBSON BOOKER 1

HOWARD JACOBSON BOOKER 1

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Bookera je dobio Howard Jacobson, podcijenjeni pisac komičnih romana, za 'The Finkler Question', koji je kritika proglasila kulminacijom njegova opusa. Riječ je o romanu u kojem se britko istražuje esencija židovstva, 'u kojem se smijeh susreće s melankolijom', kako ga je opisao predsjednik petočlanog žirija sir Andrew Motion

U 42 godine postojanja nagrade Booker, jedne od najuglednijih na engleskom jezičnom području, nikada nije pobjednikom proglašen komični roman. Unatoč tome što su Britanci poznati po svom specifičnom humoru, literarna snobovština komediju, s nekoliko izuzetaka kao što je Moliere, smatra ne tako važnom kao realističku tragediju, ne samo u Velikoj Britaniji, nego svugdje.

Zato je vrlo dobra i vesela vijest ta da je ove godine Bookera dobio Howard Jacobson, podcijenjeni pisac komičnih romana, za 'The Finkler Question'.

Reuters

Reuters

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Finalisti Bookera

Howard Jacobson ima 68 godina, rođen je u Manchesteru, i objavio je niz romana koji se bave židovskim identitetom te ga tematski uspoređuju s Philipom Rothom. Ipak, ključni je element Jacobsonove proze smisao za humor, i to onaj koji progovara o dubljim istinama postojanja, humor kao filozofsko oružje u borbi sa svijetom. Time je prožet i 'The Finkler Question', koji ima jednostavan zaplet: nakon što Adrian Treslove, obični televizijski producent s BBC-ja bude opljačkan na ulici, pod dojmom svega odlučuje se uputiti na istraživanje na temu što znači biti Židov.

Dodatno se preispituje i značaj prijateljstva u životu, kao najplemenitijeg odnosa među ljudima, kroz odnos Treslovea sa svojim starim prijateljem Samom Finklerom i njihovim zajedničkim profesorom Liborom Sevcikom. Majstorstvo Jacobsona svakodnevni je život opisati u stilski dorađenoj i bolno duhovitoj prozi, karakteristično kratkim rečenicama.

Odluka je donesena s tri glasa od pet, a dobitnik je iskreno izjavio kako je Bookera čekao od 1983. godine. 'Od početka svoje karijere želim dobiti Bookera. Mislim da nisam usamljen u tome među piscima, jer Booker je odlična nagrada. S vremenom sam počeo misliti da ću biti jedan od onih romanopisaca koji nikad neće biti nagrađeni, da ću postati vječno podcijenjen. Bilo mi je muka od toga, no sada je to sređeno', razoružavajuće direktan bio je Jacobson, koji je baš prošli tjedan objavio komentar u Guardianu o tome kako se nepravedno ignoriraju komični romani. Zato se Booker njemu smatra ispravljanjem i dugogodišnje nepravde prema jednom cijelom jednom zanemarenom žanru.

I bez obzira na to što se svi slažu da je Howard Jacobsen zasluženo dobio Bookera, ako ne isključivo za 'The Finkler Question', nego za cijeli spisateljski opus, mnogi ipak ne mogu prežaliti što nije nagrađen Tom McCarthy i njegov postmoderni roman 'C'. McCarthy je jedan od najrevolucionarnijih glasova suvremene proze, cerebralni egzistencijalist koji se maestralno igra književnom formom. Bez obzira na to, slava nagrade, kao i novčani iznos od 50 tisuća funti, otišli su Jacobsonu, koji je oduševljen. Čeka se prijevod na hrvatski.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi