FESTIVAL 'WELCOME CROATIA'

Bogat i raznolik program u završnici

21.05.2013 u 11:23

Bionic
Reading

Festival 'Welcome Croatia' koji slavi ulazak Hrvatske u EU u srpnju 2013. godine nudi brojna događanja u svom posljednjem mjesecu

U Britanskoj knjižnici će se 3. lipnja 2013. godine održati simpozij 'Hrvatski latinisti' na kojemu će uz britanske stručnjake sudjelovati Neven Jovanović s Odsjeka za klasičnu filologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić sudjelovat će na javnom predavanju 'Hrvatsko mjesto u međunarodnom monetarnom sustavu u osvit ulaska u EU' 4. lipnja 2013. godine u organizaciji Službenog foruma monetarnih i financijskih institucija (OMFIF) u Armourer's Hall koji je već ugostio tridesetak guvernera iz cijelog svijeta.

Hrvatska će sudjelovati na izložbi 'Atlas neizgrađenog svijeta' koja traje od 7. do 27. lipnja 2013. godine te je dio međunarodne selekcije Londonskog festivala arhitekture. Na Bartlettu, dijelu University College London koji se bavi izgrađenim okolišem, bit će izložen model prijedloga rješenja novog putničkog terminala na zagrebačkom aerodromu Pleso.

Od 10. do 21. lipnja 2013. godine u zgradi Southwark Council održat će se velika izložba hrvatske arhitekture od modernizma do danas 'Između utopije i pragmatizma: Arhitektura i urbanizam u Jugoslaviji'. O izložbi će govoriti pisac i kritičar Maroje Mrduljaš fokusirajući se na ideje iza doba eksperimentiranja i modernizacije te analizirati odstupanja od ortodoksnih predodžbi o modernizmu kroz prizmu kulturnih i društvenih kontradikcija bivše Jugoslavije.

Međunarodna arheološka konferencija 'Hrvatska na raskrižju' koja se održava 24. i 25. lipnja 2013. godine u Europe House propitkivat će povezanost Hrvatske sa susjednim narodima i kulturama od prapovijesti do srednjeg vijeka u organizaciji uglednih britanskih profesora arheologije Vincea Gaffneyja, Prestona Miraclea, Joanne Sofaer i Davida Davisona koji svi trenutno rade na arheološkim istraživačkim projektima u Hrvatskoj.

Isto tako će od 18. do 25. lipnja 2013. godine u Europe House gostovati izložba 'Hrvatsko arheološko nasljeđe' te će mladi gitarist Srđan Bulat ondje održati koncert 25. lipnja 2013. godine.

Tijekom lipnja će se u Peak National Parku graditi istarski kažun koji će ostati trajni podsjetnik na hrvatsko pristupanje Europskoj uniji.

Program festivala Welcome Croatia će završiti 30. lipnja 2013. godine zvonjavom u crkvi u Hampsteadu nedaleko od ambasade RH, što je tradicionalni način obilježavanja značajnih događaja u Velikoj Britaniji.