IZLOŽBA U MUO

Bezvremenske fotografije Stanka Abadžića

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 04.04.2012 14:46
  • Objavljeno 04.04.2012 u 13:42
Stanko Abadžić -katalog

Stanko Abadžić -katalog

Izvor: Promo fotografije / Autor: MUO/Stanko Abadžić

Izložba fotografija Stanka Abadžića pod nazivom 'Zagreb – skice za portret grada' bit će otvorena u Muzeju za umjetnost i obrt 5. travnja u 19 sati
MUO/Stanko Abadžić

MUO/Stanko Abadžić

Izvor: Promo fotografije / Autor: MUO/Stanko Abadžić

Izložba pod nazivom 'Zagreb – skice za portret grada' donosi stotinu fotografija Stanka Abadžića. Tekst u katalogu izložbe napisao je Miroslav Gašparović, ravnatelj MUO-a.

'Već su mnogi kritičari pišući o Abadžićevoj fotografiji naglasili njegovu povezanost s klasicima fotografije, ne samo zbog njegova ustrajnog inzistiranja na klasičnoj fototehnici, već prvenstveno zbog emotivnog naboja koji njegove fotografije emaniraju. Zbog onog nečega emotivnog i sjetnog što postoji i opstoji u gotovo svim njegovim fotografijama Zagreba. Ali ne samo Zagreba. Mnoge od fotografija iz ovog ciklusa bezvremenske su. Mogle su nastati i u doba Toše Dabca, Đure Janekovića ili Cartier-Bressona, ali je potpuno jasno da ne mogu biti njihovo djelo. Oko Stanka Abadžića zaustavlja se često na sličnim motivima, ali ih vidi drugačije. Njega ne privlači socijalni moment, niti snažna ekspresivnost. U njima nema drame', piše Gašparović.

Izložba se održava u povodu donacije Stanka Abadžića Zbirci novije fotografije MUO, a ostat će otvorena do 6. svibnja 2012. godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!