HNK IVANA PL. ZAJCA

Bečke operete na novogodišnjim koncertima u Rijeci

24.12.2009 u 08:53

Bionic
Reading

Popularni novogodišnji koncerti za koje se uvijek traži ulaznica više i ove godine na programu su riječkog Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca

Orkestrom Opere riječkog Kazališta ravnat će maestra Nada Matošević, a solistički će nastupiti riječka operna diva, sopranistica Olga Kaminska te mlada i izvrsna sopranistica Vanja Zelčić. Ove su godine na programu većim dijelom operete, i to one bečke.

U predblagdansko raspoloženje uvest će nas uvertira iz Straussove operete 'Šišmiš', potom će ariju 'Adele' iz iste operete pjevati Vanja Zelčić, a ariju 'Rosalinde' Olga Kaminska.

Prvi dio koncerta nastavit će se Straussovom polkom 'Tik-Tak' i valcerom 'Vino, žene i pjesma', a završiti operetnom uvertirom 'Laka konjica' Franza von Suppéa, jednog od vodećih skladatelja bečke operete druge polovice 19. stoljeća.

Drugi dio koncerta obilovat će djelima Johanna Straussa, koji je klasičnu bečku operetu glazbeno obogatio i doveo do njenog vrhunca. Počet će Straussovom uvertirom opereti 'Barun Ciganin', nastaviti s Arditijevim 'Poljupcem' te ubrzati s 'Aninom polkom' Johanna Straussa. Potom ćemo uživati u Viljinoj pjesmi iz operete 'Vesela udovica' Franza Lehara u izvedbi Olge Kaminske. No tu nije kraj. Valceri 'Ubrzavanja' i 'Galop razbojnika', polke 'Molim lijepo' i 'Brbljavica' također su na programu drugog dijela koncerta. Sve će zaključiti već nezaobilazni Straussov 'Na lijepom plavom Dunavu' i 'Radetzky marš' Straussa starijeg.

Novogodišnji koncerti su u riječkom HNK Ivana pl. Zajca na programu 28., 29. i 30. prosinca s početkom u 20 sati, a nakon njih svi su pozvani na nastavak blagdanskog druženja u ugostiteljskom kompleksu Terminal, u ugodnom ambijentu uz prekrasan pogled na grad Rijeku.