KORNATSKA TRAGEDIJA

Bašićevi križevi u spomen poginulim vatrogascima

  • Autor: S. F.
  • Zadnja izmjena 29.01.2010 15:30
  • Objavljeno 29.01.2010 u 14:36
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Arhitekt Nikola Bašić autor je najboljeg idejnog rješenja spomen-obilježja poginulim vatrogascima na otoku Veliki Kornat, rečeno je na konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture

'Prijedlog arhitekta Nikole Bašića najbolji je, jer se u potpunosti stopio s karakterom ambijenta, kao što su se i tragične žrtve zauvijek poistovjetile sa sudbinom toga prostora', rečeno je u obrazloženju Prosudbenog povjerenstva.

Projektirajući u duhu suvremenog Land-arta, a istodobno u materijalu tradicije – dakle u tehnici suhozida, predvidio je podizanje niza kamenih nakupina u obliku križa (svaka na mjestu pojedinačne pogibije). Put po kamenju prilagodio je stvorivši svojevrstan Križni put.

Nikola Bašić

Nikola Bašić

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Druga nagrada pripala je prijedlogu kipara Kuzme Kovačića, a treće Mili Skračiću. Odluku o idejnom rješenju donijelo je Povjerenstvo za izbor imenovano od Vlade Republike Hrvatske u sastavu: akademik Tonko Maroević, župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, gradonačelnik Grada Šibenika Ante Županović, gradonačelnica Grada Vodica Branka Juričev Martinčev, načelnik Općine Tisno Ivan Klarin, predsjednik Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora Petar Selem, predsjednik Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Hrvatskog sabora Jerko Rošin, državni tajnik u Ministarstvu kulture Zoran Šikić, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Branko Bačić i pročelnik Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Trogiru Radoslav Bužančić, profesor lve Šimat Banov, predsjednik Hrvatskog društva likovnih umjetnika Josip Zanki i ravnateljica Uprave za prostorno uređenje u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Vlatka Đurković.

Pri odabiru radova 'ključan kriterij bila je usklađenost kreativne intervencije i ambijentalnih obilježja, jer se radi o lokaciji nacionalnog parka', kazao je Tonko Maroević.

'Sva su tri odabrana rada inspirirana kršćanstvom', rekao je Maroević za tportal, dodavši da su u kriterije odabira ušli i brzina izvedbe projekta i troškovi realizacije. Na natječaj se prijavilo dvadeset umjetnika, a prema najavama iz Ministarstva, realizacija spomen obilježja bit će do 30. kolovoza 2010, kada se obilježava treća godišnjica tragedije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi