FESTIVAL O SHAKESPEAREU

Bardovo dubrovačko proljeće

20.01.2012 u 10:45

Bionic
Reading

Ovog proljeća Dubrovnik će ponuditi prvo izdanje festivala posvećenog književnom bardu, a uz kazališne predstave, najavljena su i ostala zanimljiva događanja vezana uz lik i djelo slavnog pisca

Grad Teatra ili Grad Teatar! Kako god Dubrovnik zvali, činjenica je da njegova specifična atmosfera i jedinstven izgled predstavljaju izazov svakome tko se bavi bilo kojom vrstom izvedbenih umjetnosti. Uz Dubrovačke ljetne igre, tog najstarijeg među domaćim ljetnim festivalima, koji je definitivno potvrdio da je Grad jedna od najboljih otvorenih pozornica ne samo u ovom dijelu Europe, Dubrovnik je tijekom svoje novije povijesti ugostio mnoge druge manifestacije istog ili sličnog karaktera. Najnoviji doprinos toj listi je Dubrovnik Shakespeare Festival, koji će se prvi put održati ove godine od 30. travnja do 6. svibnja.

Festival je osnovao Michael Lederer, Amerikanac rođen u Hrvatskoj i s nekoliko svjetskih adresa, kojeg za Dubrovnik vežu obiteljska i osobna sjećanja. I sam književnik, nedvojbeno zainteresiran za izvedbu svojih poetskih i dramskih tekstova, odlučio je svojoj privatnoj opsesiji gradom na samom jugu Hrvatske dodati i nešto službeniji okvir u vidu festivala koji bi i izvan sezone ljetnih kulturnih manifestacija Dubrovčanima i njihovim gostima pružio mogućnost da u Gradu Teatra dožive – kazalište. William Shakespeare nametnuo se pritom kao potka oko koje je vjerojatno najlakše graditi program istodobno uvijek zanimljiv, a i dalje otvoren za istraživanje, s obzirom na to da je Bardovo djelo, kako se mnogi zaklinju, vječno.

Inauguracijsko izdanje festivala donosi tri dramske izvedbe i rock operu, kao i nekoliko popratnih programa. Najveće gostovanje rezervirano je za otvaranje, jer je riječ o 'Snu ljetne noći' u režiji Irine Brook, kćeri slavnog redatelja i jednog od najvažnijih inovatora kazališta druge polovine prošlog stoljeća, Petera Brooka. Internacionalna skupina izvođača s kojima je već u Parizu nastavila rad na autorskom čitanju ionako već od njezina oca autorski pročitanoj najpopularnijoj Shakespeareovoj komediji s naznakama romanse, upravo će na Dubrovnik Shakespeare Festivalu premijerno izvesti svoje viđenje ljubavnih zavrzlama koje uključuju i – magarca.

Pored te međunarodne produkcije, Dubrovnik Shakespeare Festival ugostit će i predstavu 'Shakespeare na EX(it)' Teatra EXIT, ubrzanu i fragmentiranu parafrazu najpoznatijih Bardovih uradaka u prepoznatljivoj maniri glumačkog teatra kakvu već godinama njeguje to zagrebačko, već pomalo kultno, nezavisno kazalište. Dramsku potku prvog izdanja novog dubrovačkog festivala zatvorit će monodrama 'Odisej' londonskog Theatre Ad Infinitum u režiji Nira Paldija i izvedbi Georga Manna. Domaćoj, pogotovo riječkoj i zagrebačkoj publici, ta je predstava već poznata s obzirom na to da je gostovala na prošlogodišnjim Ljetnim noćima Teatra EXIT i Međunarodnom festivalu malih scena, gdje ju publika nagradila.

Posebni programi novog dubrovačkog kazališnog festivala obuhvaćaju nastanak Shakespeareovog portreta od 2 x 2 metra ruskog umjetnika Genije Chefa, radionice koje će besplatno držati glumac Daniel Foley i završni nastup glazbenog sastava Just Floyd, tribute banda svevremenih Pink Floyda.

Festival će se u prvoj godini održavati dvojezično, što znači da će sve predstave imati simultani prijevod, a s rastom projekta očekuje se i rast njegove multijezičnosti da bi ga razumjeli svi koji u Dubrovnik dolaze i izvan sezonske, i festivalske, špice.