GRAD ODUŠEVLJEN

Banksy mijenja lice New Yorka

16.10.2013 u 07:30

  • +4

Banksy u New Yorku

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: http://www.banksy.co.uk/

Bionic
Reading

Britanski ulični umjetnik Banksy koji je zahvaljujući svojim politički i socijalno angažiranim grafitima postao svjetski slavan, tijekom listopada boravi u New Yorku gdje svakodnevno provodi akcije

Misteriozni ulični umjetnik iz Velike Britanije preselio se u New York gdje provodi niz akcija objedinjenih pod imenom 'Better Out Than In'.

Riječ je o projektu u sklopu kojega svakodnevno na različitim lokacijama New Yorka oslikava zidove te Njujorčanima priređuje raznorazna druga iznenađenja.

Prvi grafit pojavio se u blizini Manhattana 1. listopada, no već 24 sata kasnije je prebojan.

Već drugoga dana u Chelseaju, na zapadnoj strani otoka, niknuo je natpis 'This is my New York Accent', što je Banksyjeva interpretacija uobičajenog njujorškog grafita.

Britanski umjetnik pružio je i make-over nekim postojećim grafitima, ispisavši ispod njih: the musical.

Osim zidova Banksy je oživio i ulice, pretvorivši dostavljački kamion u prekrasan vrt, a prije nekoliko dana održao je i prodaju svojih djela na uličnom štandu.

Njujorčani su imali priliku kupiti njegova djela koja na aukcijama postižu astronomske cijene za samo 60 dolara.

Ipak, kako je radove postavio na ulični štand, a prodavao ih je stariji muškarac, tek su rijetki sretnici iskoristili tu skrivenu priliku te je prodano samo osam slika.

Za razliku od neupućenih, mnogo je onih koji budnim okom prate projekt 'Better Out Than In' ne bi li se sami domogli rada s potpisom Banksyja.

Sreća se osmjehnula vlasniku zgrade u Greenpointu.

Nakon što je na njenim vratima osvanuo dovitljivi natpis 'I have a theory that you can make any sentence seem profound by writing the name of a dead philosopher at the end of it. — Plato' što je Banksyjev rad, vlasnik je jednostavno uklonio vrata i spremio ih na sigurno te ih u budućnosti bez dileme možemo očekivati na nekoj od aukcija.


Priliku za zaradu uočila je nekolicina stanovnika Brooklyna, koji su jednostavno odlučili naplaćivati fotografiranje Banksyjeva grafita 20 dolara.

I da su to poželjeli, Njujorčani nisu mogli prisvojiti Banksyjevu mobilnu umjetničku instalaciju pod nazivom Sirens of the Lambs koja se sastojala od desetaka plišanih životinjica naguranih u kamion za prijevoz stoke.


Posljednji u nizu Banksyjevih radova upućen je kritičarima kojima umjetnik poručuje: 'What we do in life, echoes in eternity' (što činimo u životu odjekuje u vječnosti).

Banksyjev njujorški projekt može se pratiti na internetskoj stranici.