POTICANJE ČITANJA

Bangkok proglašen prijestolnicom knjige 2013.

29.06.2011 u 13:37

Bionic
Reading

Vijeće sastavljeno od predstavnika nakladništva, knjižarstva i knjižničarstva te UNESCO-a na sastanku održanom u ponedjeljak u Parizu izabrali su tajlandski glavni grad Bangkok za prijestolnicu knjige 2013. zbog pokazane volje da kroz niz projekata poveže različite sudionike u lancu distribucije knjiga i izvan njega, objavljeno je na internetskim stranicama UNESCO-a

'Čestitam Bangkoku na bogatom i raznolikom programu koji je pripremio i obvezao se provesti, a koji naglasak baca na mlade ljude, marginalizirane skupine i poticanje čitanja u svim skupinama', rekla je glavna direktorica UNESCO-a Irina Bokova

Dodala je da taj program, naglaskom na suradnji i dijalogu na lokalnoj, nacionalnoj i internacionalnoj razini, savršeno odgovara ciljevima projekta Svjetske prijestolnice knjige, koji privlači pozornost sve većeg broja gradova diljem svijeta.

U Vijeću za izbor svjetske prijestolnice knjige su predstavnici Međunarodne udruge izdavača (IPA-UIE), Međunarodne federacije knjižara (IBF), Međunarodne federacije knjižničarskih udruga (IFLA) te UNESCO-a. Vijeće svake godine izabire prijestolnicu knjige koja se obvezuje promicati knjigu i čitanje te isticati nužnost književnoga stvaranja. Imenovanje ne podrazumijeva novčanu nagradu, nego isključivo simbolično priznanje najboljega programa posvećenog knjizi i čitanju.

Prva svjetska prijestolnica knjige bio je Madrid 2001. godine, a nakon njega su slijedili Aleksandrija, New Delhi, Antwerpen, Montreal, Torino, Bogota, Amsterdam, Bejrut, Ljubljana i Buenos Aires. Iduće godine to će biti Erevan, a za 2013. izabran je Bangkok.