62. SPLITSKO LJETO

Baletna predstava Igora Kirova 'Na putu' premijerno na Sustipanu

02.08.2016 u 13:33

Bionic
Reading

U sklopu 62. splitskog ljeta, Balet HNK Split premijerno će u četvrtak na Sustipanu izvesti baletnu predstavu 'Na putu' koreografa Igora Kirova, najavljeno je u ponedjeljak na konferenciji za medije

Igor Kirov je na glazbu Johanna Sebastiana Bacha kreirao 32 duže ili kraće baletne sličice, koje nose priču o nesanici. Koreografu Igoru Kirovu asistirala je Mojca Majcen, kostimograf je Aleksandar Noshpal, oblikovatelji svjetla i zvuka su Branimir Bokan i Tomislav Luetić.

Intendant HNK Split Goran Golovko je rekao da se radi o 'prilično energičnoj i uzbudljivoj' baletnoj predstavi. U njoj je Kirov uspješno Bachove kontrapukte pretvorio u pokrete, kao što je u predstavi '5 do 12', inspiriranom makedonskom narodnom glazbom, sinkope u glazbi pernosio na pozornicu.

Kostimograf Aleksandar Noshpal je rekao da predstava počinje u bijelom, što predstavlja rađanje i nevinost, a završava u crnom, što je smrt. Crno-bijele varijante u predstavi označavaju, rekao je, zagađivanje čovjeka tijekom čitavog života, u smrt ulazimo u crnome, rasterećeni problema i čekajući neki drugi i bolji život.

Rekao je da je Bach jako inspirativan, tako da je osnove pronašao u baroknom kostimu s dodirom istoka, Japana. Jako sam zadovoljan izradom kostima, a nadam se da će biti i publika, rekao je Noshpal.

Koreograf Igor Kirov, kojemu će ta predstava biti treća u splitskom teatru, vjeruje da će ona biti zanimljiva publici. Na sceni će biti 17 plesača, svaka od 30 glazbenih varijacija je nova priča, a cijela priča započinje na jedan, a završava na drugi način, rekao je.

U predstavi nastupaju plesači Baleta HNK Split Ekaterina Kuznjecova, Matea Milas, Gabriela Mede, Eva Karpilovska, Hazuki Tanase, Tina Hatlak, Lejla Bajramović, Ajla Kadrić, Artjom Žusov, Ivan Boiko, Aleksandar Korjakovski, Remus Dimache, Romulus Dimache, Uroš Škaper, Ašatbek Yusupuhanov, Yevhen Baranovskyi i Francesco Bruni.

Glazba za predstavu u originalu je pisana za čembalo, Bachovi nasljednici i glazbenici poslije njega radili razne varijante, a Kirov koristi orkestar i piano. Osim u četvrtak, predstava je na programu 62. Splitskog ljeta i 6. i 7. kolovoza.