BOŽIĆNI KONCERT

Bach i Bernstein na programu splitskog HNK

21.12.2011 u 15:29

Bionic
Reading

Orkestar i Zbor Hrvatskog narodnog kazališta Split u četvrtak 22. prosinca s početkom u 20 sati izvest će Božićni koncert pod ravnanjem maestra Harija Zlodre.

Na programu su Magnificat Johana Sebastiana Bacha i Chichesterski psalmi Leonarda Bernsteina.

Kao solisti u Bachovom Magnificatu nastupit će sopranistica Antonija Teskera i Biljana Ivanović, alt Žana Marendić Bučević, tenor Sveto Matošić Komnenović, te bas Mate Akrap. U Chichesterskim psalmima Leonarda Bernsteina solist je dječak Roko Blažević.

Magnificat u D-duru Johanna Sebastiana Bacha jedna je od njegovih velikih vokalnih skladbi, skladana za orkestar, zbor i četiri ili pet solista. Tekst je hvalospjev Marije, majke Božje, preuzet iz Evanđelja po Luki. Izvorna je skladba napisana za božićne večernje u Leipzigu 1723. Johann Sebastian Bach (1685-1750) autor je impozantnog opusa sakralne i svjetovne glazbe u kojem je glazbeni barok dosegao svoju punu zrelost. Skladatelj, orguljaš, čembalist, violist i violinist potomak je obitelji čiji su brojni članovi generacijama u Njemačkoj djelovali kao orguljaši, zborovođe i kapelnici.

Chichesterski psalmi zborsko je djelo Leonarda Bernsteina za dječački sopran ili kontratenor, solo kvartet, zbor i orkestar. Tekst je izabrao sam skladatelj, koristeći dijelove šest starozavjetnih psalama na hebrejskom. Bernstein je izričito navodio kako ulogu kontratenora ne bi trebala pjevati sopranistica, već samo kontratenor ili dječački sopran, vjerojatno kako bi 23. psalam, Davidov psalam bio doživljen kao da ga pjeva sam dječak David. Psalmi su, pod ravnanjem autora, praizvedeni u New York Philharmonic Hall 15. srpnja 1965, a 31. srpnja na Chichester Festivalu, za koji je djelo bilo i naručeno.

Leonard Bernstein (1918-1990), američki je dirigent, skladatelj, pedagog i pijanist, jedan od prvih dirigenata rođenih i školovanih u Sjedinjenim Državama koji su stekli svjetsku slavu i priznanje. Proslavio se kao dugogodišnji glazbeni voditelj Njujorške filharmonije, dirigent velikog broja koncerata s najslavnijim svjetskim orkestrima, te autor popularnih glazbeno-scenskih djela od kojih je svakako najpoznatiji mjuzikl 'Priča sa zapadne strane'. Kao plodan skladatelj pisao je i simfonije, baletnu glazbu, opere, komornu glazbu, klavirska, orkestralna i zborska djela, a bio je i vrhunski pijanist.