FESTIVAL KRATKE PRIČE

Autorica hita 'We Need to Talk About Kevin' otvara FEKP

26.05.2015 u 11:31

Bionic
Reading

Na krovnoj terasi Muzeja suvremene umjetnosti 31. svibnja u 20 sati, 14. Festival europske kratke priče uzapočinje gostovanjem pisaca Lionel Shriver, Valerije Luiselli te Josipa Novakovicha

Lionel Shriver američka je spisateljica koja živi u Londonu. Dosad je objavila jedanaest romana, a najpoznatija je po bestselerima 'So Much for That' (finalist nagrade National Book Award 2010. godine i nagrade Wellcome Trust Book) i The Post-Birthday World (knjiga godine po izboru časopisa Entertainment Weekly i jedan od deset najboljih romana po izboru magazina Time 2007. godine) te po međunarodnom bestseleru 'We Need to Talk About Kevin'.

Nagrađen nagradom Orange za 2005. godinu, prije nekoliko godina 'We Need to Talk About Kevin' premašio je granicu od milijun prodanih primjeraka te je 2011. po njemu snimljen nagrađivani film redateljice Lynne Ramsay s Tildom Swinton u glavnoj ulozi. I 'We Need to Talk About Kevin' i 'So Much for That' dramatizirani su za BBC Radio 4. Njezina su djela prevedena na 28 jezika. Lionel Shriver objavljivana je i kao novinarka te, među ostalim, piše za Guardian, The New York Times, londonski Sunday Times, Financial Times i Wall Street Journal. Njezin najnoviji roman Big Brother (2013) bavi se temom pretilosti. Nakon što je tri puta bila u užem izboru, 2014. godine osvojila je BBC National Short Story Award.

Spisateljica Valeria Luiselli rođena je u Meksiku, a odrasla u Južnoj Africi. Objavila je knjigu esejā pod naslovom Sidewalks te međunarodno priznate romane 'Faces in the Crowd' i 'The Story of My Teeth', koji su prevedeni na više jezika. Njezini su tekstovi objavljeni u književnim časopisima i novinama među kojima su The New York Times, The New Yorker, Granta i McSweeney’s. Dobitnica je nagrade 5 under 35 koju dodjeljuje američka zaklada National Book Foundation, a njezin je roman Faces in the Crowd dobitnik nagrade za najbolji prvijenac L.A. Timesa za 2015. godinu.

Josip Novakovich s dvadeset je godina emigrirao iz Hrvatske u SAD te nedavno, s 53 godine, iz SAD-a u Kanadu. Autor je romana April Fool’s Day (Prvi aprila, Algoritam, 2009) koji je preveden na deset jezika; novele Three Deaths; zbirki pričā Infidelities: Stories of War and Lust, Yolk i Salvation and other Disasters (Grimizne usne, Meandar, 2000); triju zbirki eseja i dvaju udžbenika, među kojima je i priručnik Fiction Writers Workshop (Radionica pisanja fikcije, Algoritam, 2007). Ove će jeseni izdavačka kuća Esplanade Books objaviti njegovu najnoviju zbirku kratkih priča. Tekstovi su mu uvršteni u antologije Best American Poetry, Pushcart Prize Collection i O. Henry Prize Stories. Dobitnik je nagradā Whiting Writer's Award, Ingram Merrill Award, American Book Award, a 2013. godine bio je finalist nagrade Man Booker International. Dobitnik je i stipendije Guggenheimove zaklade te dviju stipendija Nacionalne zaklade za umjetnost SAD-a. Predavao je kreativno pisanje u okviru programa New York Public Library te na Hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu, Die Freie Universitätu u Berlinu, Sveučilištu Penn State, a trenutačno predaje na Sveučilištu Concordia u Montrealu.

Osim spomenutog trojca, 14. Festival europske kratke priče predstavit će Leopolda Brizuela, književnika koji je svijet oduševio romanom 'Tejiendo agua', Alberta Manguela (Argentina/Kanada), književnika koji je portretirao zagonetnog genija Jorgea Luisa Borgesa u knjizi 'With Borges' (2004; S Borgesom), a za koju je primio nagradu Prix du livre en Poitou-Charentes te Álvaroa Enriguea, meksičkog autora koji je proglašen jednim od najutjecajnijih suvremenih pisaca koji pišu na španjolskom jeziku. Ovim se velikim imenima pridružuju i Fernardo Iwasaki (Peru/Španjolska), pisac, esejist i povjesničar iza kojeg se nalazi dvadesetak naslova; Santiago Roncagliolo, peruanski književnik, scenarist, prevoditelj i novinar te dobitnik nekoliko književnih nagrada. Santiago objavljuje dječje knjige, kratke priče, eseje, književne biografije i romane, a osim književnošću bavi se pisanjem političkih komentara za nekoliko južnoameričkih dnevnih novina i za španjolski dnevni list El País.

Zagreb će još jednom uživati u kultnom književniku Davidu Albahariju (Srbija/Kanada), a upoznat će i Venka Andonovskog, jednog od najčitanijih i najnagrađivanijih makedonskih pisaca kao i novu nadu irske književne scene s antologijskom prozom Saru Baume te austrijskog pisca Xavera Bayera, doktora filozofije i dobitnika književnih stipendija, nagrada i priznanja, uključujući nagradu Hermann-Lenz.

14. Festival europske kratke priče održava se od 31. svibnja do 5. lipnja u Zagrebu i Rijeci.