PROMOVIRALA ZBIRKU 'MARS'

Asja Bakić na američkoj turneji: 'Njen pogled na svijet savršeno se uklapa u ludilo političkog trenutka'

  • Autor: Tina Barbarić
  • Zadnja izmjena 27.03.2019 12:56
  • Objavljeno 27.03.2019 u 12:56
Asja Bakić

Asja Bakić

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Sandorf

Asja Bakić u SAD-u je predstavila zbirku priča 'Mars' koju je početkom ovog mjeseca objavio njujorški izdavač The Feminist Press, a koja je u Hrvatskoj izašla 2015. u izdanju Sandorfa

Knjigu 'Mars' američka publika i kritika dočekali su sjajno, javlja Sandorf koji citira magazin Publishers Weekly.

'Debi bosanske spisateljice Bakić vrvi neobičnim narativima u stilu Georgea Saundersa, jezivom atmosferom Edgara Allana Poea i feminističkim intelektom Marge Piercy ... Na izravan način prenoseći spekulativnu fikciju na gotovo realistički teritorij, zbirka Asje Bakić maštovito i upečatljivo istražuje znanstvenofantastične trope ne samo sa stajališta žene, već i glasa nadarene spisateljice čija je budućnost mnogo svjetlija od one prikazane u njezinim pričama', navodi Publishers Weekly dok je Locus Magazin ocijenio kako se nekonvencionalan pogled autorice na svijet, 'ponekad čudan i nadrealan, ponekad zastrašujući i uznemirujući, savršeno uklapa u ludilo političkog trenutka'.

Asja Bakić na potpisivanju zbirke priča 'Mars'

Asja Bakić na potpisivanju zbirke priča 'Mars'

Izvor: Promo fotografije / Autor: Sandorf

U sklopu američke promotivne turneje Asja Bakić gostovala je u New Yorku i u Iowi. U New Yorku su predstavljanje organizirali Centar za srednju i istočnu Europu Sveučilišta Columbia i Institut Harriman, a razgovor je moderirala polonistica Eliza Cushman Rose. Uslijedila su predstavljanja u knjižari McNelly Jackson u SoHou pod vodstvom Jisu Kim, potpisivanje knjige u brojnim njujorškim indie knjižarama na Manhattanu i u Brooklynu, te predstavljanje u bostonskom Porter Square Books u vodstvu lokalne autorice Stacey Mattingly.

U Iowi je Bakić gostovala u knjižari Prairie Lights Books, a predstavljanje su sponzorirali Sveučilište Iowa i predsjednik Društva američkih književnih prevoditelja Aron Aji, koji je bio moderator.

Knjigu 'Mars', ali i poeziju Asje Bakić, predstavila je i profesorica Ljiljana Đurašković na međunarodnom simpoziju 'The Eastern European, Balkan, and Middle Eastern Female Artists: Finding Their Own Voices in Writing, Cinema, and Art' u Pittsburgu, 21. i 22. ožujka. Simpozij je organizirao Centar za ruske, istočnoeuropske i euroazijske studije Sveučilišta Pittsburgh.

Asja Bakić rođena je 1982. u Tuzli, gdje je završila studij bosanskog jezika i književnosti. Poeziju je objavljivala u nekoliko časopisa s prostora bivše Jugoslavije (ProFemina, Tema, Zarez, Quorum, Treći Trg, Diwan, Poezija, airBeletrina). Njezina je zbirka pjesama 'Može i kaktus, samo neka bode' (Aora, 2009), ušla u najuži izbor za Kiklopa za najbolji prvijenac godine. Zbirku priča 'Mars' objavila je 2015. (Sandorf).

Domaće izdanje 'Marsa'

Domaće izdanje 'Marsa'

Izvor: Promo fotografije / Autor: Sandorf

Zbirka se, kako navodi izdavač, oslanja se na dva uobičajena skupa asocijacija koje 'crveni planet' priziva u pop-kulturnom imaginariju. S jedne strane, to su konvencije znanstvene fantastike, kojima se u svojim pričama autorica poigrava oblikujući distopijske svjetove budućnosti, a s druge to je popularni mit o Marsu kao 'muškome' planetu, koji je osporen feministički profiliranim, borbenim, a katkad i opasnim junakinjama njezinih priča.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!