PROMOVIRALA ZBIRKU 'MARS'

Asja Bakić na američkoj turneji: 'Njen pogled na svijet savršeno se uklapa u ludilo političkog trenutka'

27.03.2019 u 12:56

Bionic
Reading

Asja Bakić u SAD-u je predstavila zbirku priča 'Mars' koju je početkom ovog mjeseca objavio njujorški izdavač The Feminist Press, a koja je u Hrvatskoj izašla 2015. u izdanju Sandorfa

Knjigu 'Mars' američka publika i kritika dočekali su sjajno, javlja Sandorf koji citira magazin Publishers Weekly.

'Debi bosanske spisateljice Bakić vrvi neobičnim narativima u stilu Georgea Saundersa, jezivom atmosferom Edgara Allana Poea i feminističkim intelektom Marge Piercy ... Na izravan način prenoseći spekulativnu fikciju na gotovo realistički teritorij, zbirka Asje Bakić maštovito i upečatljivo istražuje znanstvenofantastične trope ne samo sa stajališta žene, već i glasa nadarene spisateljice čija je budućnost mnogo svjetlija od one prikazane u njezinim pričama', navodi Publishers Weekly dok je Locus Magazin ocijenio kako se nekonvencionalan pogled autorice na svijet, 'ponekad čudan i nadrealan, ponekad zastrašujući i uznemirujući, savršeno uklapa u ludilo političkog trenutka'.

U sklopu američke promotivne turneje Asja Bakić gostovala je u New Yorku i u Iowi. U New Yorku su predstavljanje organizirali Centar za srednju i istočnu Europu Sveučilišta Columbia i Institut Harriman, a razgovor je moderirala polonistica Eliza Cushman Rose. Uslijedila su predstavljanja u knjižari McNelly Jackson u SoHou pod vodstvom Jisu Kim, potpisivanje knjige u brojnim njujorškim indie knjižarama na Manhattanu i u Brooklynu, te predstavljanje u bostonskom Porter Square Books u vodstvu lokalne autorice Stacey Mattingly.

U Iowi je Bakić gostovala u knjižari Prairie Lights Books, a predstavljanje su sponzorirali Sveučilište Iowa i predsjednik Društva američkih književnih prevoditelja Aron Aji, koji je bio moderator.

Knjigu 'Mars', ali i poeziju Asje Bakić, predstavila je i profesorica Ljiljana Đurašković na međunarodnom simpoziju 'The Eastern European, Balkan, and Middle Eastern Female Artists: Finding Their Own Voices in Writing, Cinema, and Art' u Pittsburgu, 21. i 22. ožujka. Simpozij je organizirao Centar za ruske, istočnoeuropske i euroazijske studije Sveučilišta Pittsburgh.

Asja Bakić rođena je 1982. u Tuzli, gdje je završila studij bosanskog jezika i književnosti. Poeziju je objavljivala u nekoliko časopisa s prostora bivše Jugoslavije (ProFemina, Tema, Zarez, Quorum, Treći Trg, Diwan, Poezija, airBeletrina). Njezina je zbirka pjesama 'Može i kaktus, samo neka bode' (Aora, 2009), ušla u najuži izbor za Kiklopa za najbolji prvijenac godine. Zbirku priča 'Mars' objavila je 2015. (Sandorf).

Zbirka se, kako navodi izdavač, oslanja se na dva uobičajena skupa asocijacija koje 'crveni planet' priziva u pop-kulturnom imaginariju. S jedne strane, to su konvencije znanstvene fantastike, kojima se u svojim pričama autorica poigrava oblikujući distopijske svjetove budućnosti, a s druge to je popularni mit o Marsu kao 'muškome' planetu, koji je osporen feministički profiliranim, borbenim, a katkad i opasnim junakinjama njezinih priča.