TOUR DE FRANCE

Armstrong na Hirstovu biciklu s mrtvim leptirima

23.07.2009 u 12:42

Bionic
Reading

U ovogodišnjem finalu utrke Tour de France Lance Armstrong vozit će bicikl ukrašen leptirima, a dizajn potpisuje britanski umjetnik Damien Hirst

Damien Hirst, poznat po korištenju tijela životinja u svojim radovima, i ovoga je puta ostao vjeran svome stilu. Šareni bicikl je ukrasio mrtvim leptirima, a dosadašnji žuti logotip Livestrong obojao u ružičasto, prenosi Marketwire.com.

'Lance Armstrong je inspiracija mnogim ljudima i zadovoljstvo mi je bilo raditi na biciklu', kazao je Hirst. Umjetnik je priznao da je pri ostvarenju njegove zamisli bilo ogromnih teškoća. Ideja je bila, umjesto slika, na bicikl lijepiti prave leptire čija bi krila bljeskala na svjetlu kao što to čine i u prirodi, a da se pritom ne utječe na težinu vozila. Uz pomoć njegova tima i stručnjaka korporacije Trek Bicycle djelo je dovršeno, te će u listopadu ove godine biti stavljeno na aukciju.

Prema neslužbenim predviđanjima, bicikl bi trebao doseći iznos od oko milijun dolara, a sva zarada bit će proslijeđena zakladi Lancea Armstronga za borbu protiv raka. Nakon dugogodišnje borbe s bolešću, Armstrong, inače rekorder po broju pobjeda na najtežoj biciklističkoj utrci na svijetu, od siječnja ove godine je ponovno na kotačima.