TRI BAJKOVITA DANA

Antonio Sánchez zatvorio prvo izdanje Ponta Lopud Jazz festivala

03.09.2023 u 12:03

Bionic
Reading

Senzacionalnim koncertom jednog od najpoznatijih jazz glazbenika na svijetu, četverostrukog osvajača Grammyja Antonija Sáncheza i njegovog benda Bad Hombre, zatvoreno prvo izdanje Ponta Lopud Jazz festivala

Sánchez je pred oduševljenom publikom izveo album 'SHIFT (Bad Hombre vol. 2)', koji je nastao kao rezultat suradnje s nekim od najeminentnijih jazz umjetnika današnjice, a riječ je o zbirci kompozicija iz opusa internacionalnih glazbenika i tekstopisaca koji su mu povjerili svoje pjesme da bi ih on nanovo osmislio. SHIFT su uživo sa Sánchezom, na pozornici u vrtu hotela Grand, izveli Thana Alexa, BIGYUKI i Lex Sadler. Kao posebno iznenađenje na zadnjoj izvedbi pridružili su im se Joe Lovano i David Sànchez.

  • +27
Treći dan Ponta Lopud Jazz festivala Izvor: Promo fotografije / Autor: John Pavlish

Bajkovita večer završila je jam sessionom, u kojem su svoje umijeće, sada i ovdje uz svoje mentore, pokazali i sudionici Ponta Lopud Jazz festivala, a sve je kulminiralo velikim završnim partyjem.

'Ponosna sam, sretna i ispunjena. Iako sam itekako svjesna veličine svih umjetnika koji su nam ukazali čast svojim dolaskom na Lopud, kao i beskrajnim talentom svih sudionika, prvo izdanje Ponta Lopud Jazza nadmašilo je sva naša očekivanja. Dogodila se čarolija stvaranja umjetnosti, međusobnog nadopunjavanja, podržavanja i istinske ljubavi prema glazbi. Sada ću još malo uživati u plodovima našeg višemjesečnog intenzivnog rada, a onda već kreću pripreme za drugo izdanje. Želim zahvaliti svim masterima, sudionicima i svim dobrim ljudima koji su omogućili da ova tri dana prođu kao najljepši san', izjavila je umjetnička direktorica Ponta Lopud Jazz festivala Thana Alexa.

I zadnji dan PL Jazza počeo je masterclassom, koji je održao upravo Antonio Sánchez, a kroz razgovor sa sudionicima na temu 'Pripovijedanja kroz glazbu', polaznici su dobili priliku steći potrebne alate koje svi glazbenici, neovisno o instrumentu, stilu ili razini na kojoj se nalaze mogu koristiti za organiziranje svojih misli kroz glazbu i početi pričati svoje priče.

Od 31. kolovoza do 2. rujna Lopud je bio mjesto susreta, usavršavanja i razmjene ideja među jazz glazbenicima svjetskog ranga i mladih profesionalaca. Predavanja su održali master u rezidenciji, renomirani saksofonist Joe Lovano, kao i mentori - bubnjar Antonio Sánchez, jazz pjevačica, skladateljica i aranžerka nominirana za Grammy te ujedno umjetnička direktorica Ponta Lopud Jazz festivala Thana Alexa, japanski pijanist BIGYUKI, australski basist Lex Sadler, portorikanski saksofonist David Sánchez, basist Ricky Rodriguez, venezuelanski pijanist Luis Perdomo, hrvatska bubnjarica Lada Obradović te francuski pijanist David Tixier.

  • +23
Drugi dan Ponta Lopud Jazz Festivala Izvor: Promo fotografije / Autor: John Pavlish

Njihova predavanja i radionice pohađalo je 13 mladih profesionalaca iz Hrvatske i drugih zemalja: Haddis Alemayehu, masinko - etiopska lutnja (Etiopija), Mirsad Dalipi, bubnjevi (Kosovo), Aldo Foško, klavir i saksofon (Hrvatska), Maja Grgić, vokal (Hrvatska), Milena Jančurić, flauta (Srbija), Lana Janjanin, klavir i vokal (Hrvatska), Jošt Lampret, bas (Slovenija), Stevan Milijanović, klavir (Srbija), Borna Pehar, klavir (Hrvatska), Žiga Smrdel, bubnjevi (Slovenija), Ajda Stina Turek, vokal (Slovenija), Lidija Strika, bas (Hrvatska) i Angelica Zacchigna, vokal (Italija i Hrvatska).

Kroz sva tri festivalska dana, održani su jazz koncerti i zajedničke svirke (jam sessions). Prvu festivalsku večer, dobitnik Grammyja, saksofonist Sánchez uz dugogodišnje je suradnike Luisa Perdoma (klavir) i Rickya Rodrigueza (bas), izveo kompaktnu adaptaciju suvremenog ansambla panafričke glazbe, koja vuče korijene iz afro-portorikanske glazbe, a kao poseban gost na bubnjevima pridružio im se i kolega Antonio Sánchez. Sljedeću večer nastupio je sastav Obradović & Tixier Duo, koji zajedno vode francuski pijanist David Tixier i hrvatska bubnjarica Lada Obradović. Svaka večer završila je jam sessionom, gdje su vrhunski jazz umjetnici ujedinjeni sa sudionicima pred oduševljenom publikom izvodili virtuozne jazz improvizacije spajajući elemente jazza, klasične glazbe, hip-hopa, soula, rocka, dance i elektroničke glazbe, otvarajući nove glazbene horizonte i povezujući se kroz glazbu.

  • +23
Otvorenje Ponta Lopud Jazz festivala Izvor: Promo fotografije / Autor: John Pavlish

'Organizirati ovakav festival zahtjevno je na više razina. Ali iz večeri u večer, kad bih sjela ispod Lopuđanima najdražih palmi i uživala u izvedbama nekih od najboljih jazz glazbenika na svijetu, postala bih još više svjesna toga koliko se sav trud isplatio. Reakcije mastera, predavača, sudionika, publike, ali i što je meni osobno jako važno, samih Lopuđana, motiv su mi da nastavim i dalje i već sad se veselim drugom izdanju Ponta Lopud Jazz festivala. Hvala svima koji su svojim trudom, ljubavlju prema glazbi i talentom dodatno oplemenili ovaj naš plemeniti otok', zaključuje Tilda Grossel Bogdanović, suorganizatorica Ponta Lopud Jazz festivala.