HNK IVANA PL. ZAJCA

'Antika u klasici' za kraj koncertne sezone

  • Autor: K.M.
  • Zadnja izmjena 28.05.2010 13:57
  • Objavljeno 25.05.2010 u 14:07
Goran Filipec

Goran Filipec

Izvor: Promo fotografije / Autor: HNK Rijeka

Uz pijanističku zvijezdu mlađe generacije, Riječanina Gorana Filipeca i istaknutu glumicu Oliveru Baljak, orkestar Opere HNK Ivana pl. Zajca pod vodstvom dirigenta Antona Nanuta priredit će publici vrhunski glazbeni doživljaj posljednji put u ovoj sezoni

Koncert pod nazivom 'Antika u klasici' počet će Beethovenovom uvertirom 'Leonore III', jednom od, po mnogima, najboljih od četiri verzije uvertira koje je Beethoven skladao za operu 'Fidelio'.

Slijedi 'Medea' češkog violinista, kompozitora i zborovođe Jiříja Antonína Bende, koja pripada redu njegovih najboljih ostvarenja. Djelo je imalo značajan utjecaj na druge skladatelje 18. stoljeća te na popularizaciju žanra melodrame. Mozart je pišući svojemu ocu 12. studenog 1778. napisao: 'Slušao sam Bendinu 'Medeu'. Djelo je izvrsno. Ti znaš da je od svih luteranskih zborovođa on moj najomiljeniji. Toliko mi se sviđa 'Medea' da je nosim u sebi.'

Istaknuta glumica Hrvatske drame riječkog Kazališta Olivera Baljak na koncertu će govoriti stihove 'Medee'.

U izvedbi Gorana Filipeca slušat ćemo Koncert za glasovir i orkestra br. 5, poznatiji kao 'Emperor concerto'. Posljednji je to Beethovenov pijanistički koncert, napisan između 1809. i 1811. u Beču, a posvećen je nadvojvodi Rudolfu, Beethovenovu učeniku.

Pijanistički virtuoz Goran Filipec iza sebe broji nastupe u koncertnim dvoranama poput Carnegie Halla u New Yorku, Salle Frank Martin u Ženevi, National Concert Halla u Dublinu, Salle Cortot u Parizu te velike dvorane Muziekcentrum Vredenburg u Utrechtu. Trostruki je pobjednik hrvatskog državnog pijanističkog natjecanja (1995, 1997, 1999) te dobitnik brojnih drugih nagrada.

Koncert će se održati u četvrtak 27. svibnja u 20 sati u kazalištu Ivana pl. Zajca.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi