KAZALIŠTE MALA SCENA

Ane Paška s Paga dolazi u Zagreb predstaviti svoje 'Improvizije'

08.03.2019 u 13:04

Bionic
Reading

Izvođačica, glazbenica, dramaturginja i ilustratorica s Paga, umjetničkim imenom Ane Paška, a civilnim Ana-Marija Fabijanić, u zagrebačkom kazalištu Mala scena 14. ožujka predstavlja svoj poetsko-glazbeni performans 'Improvizije'

Prema riječima autorice, poetsko-glazbeni performans 'Improvizije' predstavlja ogoljeni proces stvaranja i kao takav zapravo još uvijek je u nastanku.

'Htjela sam pred publikom učiniti ono što često radim kući i uglavnom mi uspijeva: sjednem za klavir, cajon, uzmem harmoniku, gitaru, flautu, trubu, drombulju ili lonac u kojem taj dan kuham i sviram što mi u tom trenutku dođe, a skupa s glazbom dolaze mi i riječi pa se kristalizira priča, dogodi greška na kojoj se zadržim dovoljno dugo da me odvede u nešto potpuno novo i tako dalje i dalje i dalje...', objašnjava Ane Paška koja je završila dramaturgiju na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu.

Nakon toga studirala je film i video na Umjetničkoj akademiji u Splitu, a 2011. u studiju PlayDrama, pod umjetničkim vodstvom Elvisa Bošnjaka počinje raditi kao dramska pedagoginja.

U splitskom Gradskom kazalištu mladih 2014. postavila je autorsku glazbenu predstavu 'Slikovnica od pidžame', praćenu izložbom te knjigom pjesama pisanih u rukopisu s vlastitim ilustracijama. Dvije godine poslije, također u splitskom GKM-u, izlazi s projektom 'JaMajka Dream', istoimenom knjigom i predstavom posvećenom iskustvu majčinstva u kojoj je jedna od četiri izvođačice te autorica teksta i glazbe.

S kolegicom Maricom Grgurinović 2013. osnovala je kazalište BESA, prvo profesionalno otočko kazalište u Hrvatskoj sa sjedištem u Visu, koje isključivo proizvodi autorske predstave, a u svom djelovanju objedinjuje ideju kazališnog laboratorija i održivog permakulturnog razvoja.

Ane Paška napravila je i tri autorska kratka eksperimentalna filma 'Tutasputa', 'CilinDAR' i 'Mliječni put' koji su do sada prikazani na festivalima diljem svijeta, u Nigeriji, Iranu, Londonu, Floridi, Velikom Taboru, Rijeci.

Nedavno je objavila prvi autorski spot za pjesmu 'PLEŠI ME' koju je skladala na harmonici a s kojom najavljuje specifičan pristup stvaranja muzičkog albuma.

'Za svaku kompoziciju želim napraviti filmsku priču i objaviti je u obliku glazbenog spota kojeg želim sama montirati. Ideja je da konačni rezultat bude stvaranje muzičkog filbuma', pojasnila je.

'Improvizije' u kazalištu Mala scena u Zagrebu izvodi u 20 sati.