UNATOČ PREPORUCI

Andrea Zlatar u tišini izabrala novu ravnateljicu Državnog arhiva

19.12.2014 u 10:00

Bionic
Reading

Nakon brojnih spekulacija i odugovlačenja te napada s desnice, konačno je Ministarstvo kulture, u tišini i gotovo kriomice, za novu ravnateljicu iznimno važne institucije - Državnog arhiva Zagreb imenovalo dr. Živanu Heđbeli, savjetnicu u Uredu za opće poslove Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske

Na natječaj se prijavilo četvero kandidata, a među njima je bio i dosadašnji ravnatelj Darko Rubčić, koji je na toj funkciji bio punih 16 godina. Rubčić je smatrao da će njegove kvalifikacije i članstvo u brojnim stručnim tijelima te odlični rezultati u radu te institucije biti dovoljni za još jedan mandat kojim bi zaokružio svoju karijeru.

'Iako kolegica Heđbeli ima sve potrebne formalno pravne i stručne kvalifikacije, a osim toga je i radila u arhivu, bojim se da je u pitanju politička arbitraža, pogotovo zato što je tročlano Povjerenstvo ponovno predložilo mene za ravnatelja, a zatim je ministrica kulture imenovala Živanu Heđbeli', kazao je Rubčić dodavši da je ministrica kulture očito po stranačkom ključu izabrala njegovu nasljednicu. Međutim, Heđbeli je demantirala da je članica HNS-a.

Živana Heđbeli doktorirala je 2007. i objavila dvjestotinjak radova, priloga, osvrta, članaka i prijevoda te tri knjige iz područja arhivistike. Radila je u Hrvatskom državnom arhivu i članica je nekolicine stručnih odbora i povjerenstava.

'Drago mi je što sam postala ravnateljica Državnog arhiva Zagreb koji ima dobru reputaciju i među korisnicima i strukom, i učinit ću sve da tako i ostane te da još više unaprijedimo rad te ustanove', kazala je Živana Heđbeli, koja stupa na novu dužnost 1. siječnja 2015. godine.