SJEĆANJA NA ANU KARIĆ

'Ana je bila energija, potpuna posvećenost umjetnosti i vječna mladost'

10.10.2014 u 13:14

  • +10

Ana Karić

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Jakuš

Bionic
Reading

Hrvatska filmska, kazališna i televizijska glumica Ana Karić umrla je u četvrtak u Zagrebu u 74. godini života, a kolege i prijatelji opisali su suradnju i druženje s njom u dirljivim porukama

Njezina karijera trajala je više od pet desetljeća. Ana Karić 2010. nagrađena je desetom jubilarnom nagradom 'Fabijan Šovagović' za poseban doprinos glumaca hrvatskom filmu koju joj je dodijelilo Društvo hrvatskih filmskih režisera.

Glumila je u filmovima poznatih hrvatskih redatelja Ante Babaje, Nikole Tanhofera, Zvonimira Berkovića, Krste Papića i dr. Pamtit ćemo je po glavnim ulogama u filmovima 'Bablje ljeto', 'Putovanje na mjesto nesreće', 'Slučajni život' te po nedavnom filmu Igora Mirkovića – 'Noćni brodovi', u kojem je oduševila publiku. Za tu je ulogu na 59. filmskom festivalu u Puli 2012. dobila Zlatnu arenu.

Igor Mirković napisao je po čemu pamti glumačku divu.

'Slučaj je htio da smo na sam Anin sedamdeseti rođendan za film 'Noćni brodovi' snimali scenu u kojoj ona hoda po ogradi balkona, na visini od desetak metara, bez kaskadera i dodatne zaštite. To, mislim, govori sve: Ana je bila energija, potpuna posvećenost umjetnosti i vječna mladost. Divno je kad takvi nikada ne ostare!' zaključio je.

Redateljica Nataša Rajković godinama je surađivala s Anom Karić u ITD-u.

'Teško je reći sve što je Ana Karić značila nama koji smo je znali i koji smo s njom imali sreće raditi. Ana je timska glumica koja je uživala u procesima rada na predstavama, filmovima i koja je mnoge generacije glumaca i režisera odredila, postavila na noge prenijevši nam svoje veliko iskustvo i svoju beskonačnu volju za radom.

Do jučer je probala predstavu, obožavala ulogu koju je pripremala, veselila se planiranim projektima kao da su joj prvi, bez imalo zamora bez imalo rezerve. Ana je otišla, ali trag koji je ostavila za sobom brojnim ostvarenjima prekrasnih uloga u hrabrim iskoracima koje je činila izborom suradnika i projekata ostat će s nama, a u nama Ana će biti uvijek ona Ana koja nas hrabri svojom jasnom i jednostavnom životnom mudrošću koja ju je činila sretnom ženom. Biti sretna, to je Ana znala i tome nas je učila', kazala je Rajković

S Borisom Buzančićem, koji je preminuo isti dan kao i ona, glumila je u predstavi 'Ljubavna pisma' redateljice Senke Bulić.

'Ja sam bila velika prijateljica s Anom Karić, a obožavala sam kao glumca i kao čovjeka Borisa Buzančića. To je bilo fascinantno gledati kako dvoje velikih glumaca proizvedu jednu veliku magiju, veliku ljubav na sceni. To je baš bilo čudesno za gledati i uopće surađivati s njima. Ona je bila apsolutno jedna od najvećih dramskih glumica Hrvatske koja se pojavila. Nakon ovoga svega, mislim da počinje neko drugo doba, da više ništa neće biti kao prije. Dolazi neko novo, drugačije doba. Ja sam beskrajno tužna i nesretna zbog toga što se dogodilo', izjavila je Bulić za Media Servis.

Obitelj, prijatelji i kolege oprostit će se od Ane Karić na Krematoriju u utorak, 14. listopada u 12.30 sati.