'Kao čovjek'

AI – napredak ili prijetnja? Planetopija objavila knjigu vodećeg stručnjaka za umjetnu inteligenciju

24.03.2023 u 12:32

Bionic
Reading

Knjiga 'Kao čovjek' Stuarta Russela, u prijevodu Vinka Zgage i izdanju Planetopije, lucidna je proza koja bez imalo senzacionalizma i lažnih spekulacija objašnjava što je zapravo umjetna inteligencija, kako nam može unaprijediti život do neslućenih razina, ali i koje prijetnje krije ako ne uspostavimo nesmiljen nadzor nad njom – kako bismo bili sigurni da strojevi neće ispunjavati svoje, umjesto naših ciljeva

Stuart Russell, profesor na Berkeleyju, jedan je od vodećih svjetskih stručnjaka za umjetnu inteligenciju i autor nekoliko knjiga, a među njima je i udžbenik koji se koristi na više od 1400 sveučilišta u 128 zemalja. Područje njegovih istraživanja obuhvaća vrlo raznolike teme koje se kreću od načina strojnog učenja do filozofskog promišljanja, koje mu daju širinu da sagleda, pa i predvidi neke od posljedica razvoja umjetne inteligencije na budućnost čovjeka.

Možda je jedno od najvažnijih pitanja koja on postavlja: Znači li ova ubrzana stopa napretka da će nas ubrzo zamijeniti strojevi? Odgovor je, barem zasad, ne, ali iza toga ne krije se štošta. Stvaranje nadljudski inteligentnih strojeva mogla bi biti dosad najveća prekretnica u ljudskoj povijesti, no mogla bi istodobno biti i posljednja, stoji u najavi.

Bogato i slojevito štivo koje zove na razmišljanje, ovo je jedna od onih vizionarskih knjiga koju treba pročitati svatko tko želi razumjeti budućnost koja nam je već pred vratima.

Stuart Jonathan Russell (rođen 1962.) britanski je znanstvenik najpoznatiji po svojem radu i doprinosu na području istraživanja umjetne inteligencije. Diplomirao je s pohvalama fiziku na Oxfordu 1982. i doktorirao na području računalstva na Stanfordu 1986. Redoviti je profesor na University of California, u Berkeleyu predaje računalno inženjerstvo i računarsku znanost, te je pomoćni profesor na odsjeku neurokirurgije u San Francisco, a bio je gostujući predavač na Stanfordu i Chaire Blaise Pascal u Parizu; potpredsjednik je vijeća World Economic Foruma za umjetnu inteligenciju i robotiku. Autor je nekoliko knjiga, a s kolegom Peterom Norvigom napisao je najpopularniji udžbenik na polju umjetne inteligencije Artificial Intelligence: A Modern Approach, koji se koristi na više od 1400 sveučilišta u 135 zemalja. Dobitnik je brojnih uglednih nagrada i jedan od najcjenjenijih stručnjaka na području svog rada. Njegova istraživanja pokrivaju široki raspon tema, a trenutno se najviše bavi prijetnjom koju za čovječanstvo predstavlja nesmotreni razvoj autonomnog oružja i umjetne inteligencije.