BIVŠA ORANGE PRIZE

A.M.Homes osvojila nagradu za najbolji ženski roman

07.06.2013 u 11:00

Bionic
Reading

Američka spisateljica A.M. Homes osvojila je ovogodišnju Women's Prize for Fiction, prije poznatu kao Orange Prize, za roman 'May We Be Forgiven' pobijedivši tako favoritkinju Hilary Mantel

'May We Be Forgiven', šesti roman američke autorice, crna je i luda satira suvremenoga američkog života za koju je predsjednica žirija, glumica Miranda Richardson rekla da nadilazi kriterije originalnosti, pristupačnosti i izvrsnosti potrebne za dodjelu ove nagrade, prenosi The Guardian.

'Ovogodišnji uži izbor bio je vrlo jak, a sastanak žirija dugačak i buran, no na kraju smo se složili da je roman 'May We Be Forgiven' sjajna, originalna, duhovita crna komedija - subverzija američkog sna', dodala je.

Nakon prometne nesreće, preljuba i ubojstva na prvih četrnaest stranica romana, nižu se događaji zbog kojih glavni lik Harry, profesor povijesti srednjih godina i stručnjak za Nixona, gubi kontrolu nad životom. 'Dok čitate ovu knjigu jednostavno se morate smijati naglas. I pritom se ježite od straha. Knjiga je nemilosrdna, ali dobra', rekla je Richardson.

Po mišljenju stručnjaka, favoritkinja za nagradu bila je Hilary Mantel s romanom 'Bring Up the Bodies' za koji je ove godine već osvojila nagrade Man Booker i Costu.

Uz nju i Homes u užem izboru bile su i Zadie Smith, kojoj je nominaciju donio roman 'NW', Barbara Kingsolver s romanom 'Flight Behaviour' i Maria Semple, koja je nominirana za roman 'Where'd You go, Bernadette'.


Nagrada se dodjeljuje od 1996., a do prošle godine nosila je naziv Orange Prize for Fiction. Osnivačima nagrade cilj je bio promicati žensko pismo, a dodjeljuje se za najbolji roman koji je na engleskome napisala žena.

Od iduće godine nagrada će se dodjeljivati kao "Baileys Women's Prize for Fiction", s obzirom na to da je proizvođač slavnoga likera prihvatio sponzorstvo.