KULTURNA IKONa

80 godina najvećeg superjunaka koji se bori za istinu i pravdu

02.06.2018 u 11:23

Bionic
Reading

U vrijeme kada se čini da se superjunaci nalaze posvuda, a ima ih doslovce desetak u posljednjim holivudskim 'Osvetnicima', jedan se ipak izdvaja od svih - Superman. Osamdeset godina otkako je debitirao u izdanju Action Comics #1, objavljenom u lipnju 1938. godine, Superman je i dalje američka kulturna ikona i nesporna zvijezda stripa

Izdavačka kuća DC Comics na Supermana računa više nego ikad. 'On je bio model, predložak za sve kasnije ideje o superjunacima', objašnjava Jared Smith prodavač stripova iz Washingtona i dodaje: 'Superman je idealiziran do krajnosti. Uvijek napravi pravu stvar i uvijek nastoji napraviti dobru stvar'.

U prvom izdanju Action Commicsa, koji je zapravo bio zbirka više stripova, Superman je dobio 13 stranica prostora na kojima je objašnjena priča o Kal-Elu, izvanzemaljcu nadprirodne moći s planeta Kriptona kojeg otac šalje na Zemlju kako bi ga spasio s planeta koji će biti uništen. Uspjeh je bio trenutačan. Nije prošlo dugo prije nego što je Superman dobio cijelo izdanje samo za sebe.

  • +6
Superman Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Osamdeset godina poslije formula je ista. Superjunak je uvijek u svom crveno-plavo-žutom kostimu sa simbolom 'S' na prsima. U pojavljivanju na velikom i malom ekranu, stripu ili u videoigricama, uvijek se bori za istinu, pravdu i 'američki način'.

'Mislim da je zadivljujuća činjenica da je taj lik ne samo pokrenuo cijeli stripovski žanr, nego je ostao njegovo srce i duša svo to vrijeme', kazao je crtač stripova Brian Michael Bendis. Presavršen? Superman je na Zemlji imigrant kojeg su odgojili farmer i njegova žena u izmišljenom gradiću Smallvillleu. Dobiva ime Clark Kent, a kada odraste preselit će se u Metropolis i postati novinar.

Njegova dvojica tvoraca Jerry Siegel i Joe Shuster bili su srednjoškolci kada im je ideja o liku Supermana prvi put pala napamet. Njihovi roditelji bili su židovski useljenici, a njihov lik personificira američki san - metaforu brojnih imigranata koji su 1930-ih bježali iz Europe kako bi mir i napredak pronašli u Americi.

Sporadično je Supermanova popularnost znala padati. Njegova savršenost bila je ponekad previše za nesavršenu publiku, koja se okretala Spider-Manu ili X-Menu, s čijim su se manama mogli lakše poistovjetiti.

'Napravili su ga premoćnim i ništa mu stvarno nije moglo zaprijetiti. Zato su izmislili kriptonit s njegova planeta kojim mu se može oduzeti dio snage', objašnjava Smith. Kako bi ga donekle uskladili s društvom, autori su ga pokušavali sinkronizirati s političkim i socijalnim promjenama vremena.

Tako je nedavno poželio vratiti američko državljanstvo kako bi prosvjedovao protiv vlade koja ga je, mislio je, izdala. U drugoj je priči spasio radnika migranta od bijelih rasista. Kao i uvijek, borio se za 'američki način'.