POSVETA hororima

Izložba Stipana Tadića o ilustraciji ovogodišnjeg Animafesta

28.05.2018 u 12:15

Bionic
Reading

Na izložbi, koja se otvara u ponedjeljak u zagrebačkoj galeriji i kafiću Botaničar, slikar, strip-crtač i muralist Stipan Tadić predstavit će ilustraciju koju je napravio za ovogodišnje izdanje Svjetskog festivala animiranog filma - Animafest Zagreb.

Ilustracija jednog od najintrigantijih umjetnika mlađe generacije, nastala na središnju temu festivala - horor, već je privukla mnogo pozornosti Zagrepčana, a s njome će se moći susretati na plakatima, biltenima i festivalskoj špici, uoči i tijekom festivala, koji se održava od 4. do 9. lipnja.

Izložba daje detaljan uvid u proces nastanka ilustracije, razlažući je na sastavne likovne elemente koje su potom kreativno na festivalske materijale primijenile autorice vizualnog identiteta Animafesta Ana Kunej i Zlatka Salopek iz studija Kuna zlatica, najavljeno je s Animafesta.

Tadić stvara u različitim tehnikama i stilovima, no prepoznatljiv je po hiperrealističkim tendencijama. Za Animafestovu ilustraciju bio je nadahnut psihodeličnim svijetom šezdesetih i talijanskim maniristom iz 16. stoljeća Giuseppeom Arcimboldom.

Na tragu ilustracije za Animafest, Tadić je u suradnji s Petrom Balekić i Lukom Hrgovićem (animacija) te Lukom Šipetićem i Dinom Santalezom (zvuk) napravio i 'stravičnu' špicu festivala, koja kao i ilustracija asocira na središnji tematski program Animafesta 2018 posvećen hororu u animiranom filmu.

U tom će se programu dati uzbudljiv i temeljit povijesni presjek svjetskog i hrvatskog horor-crtića u dugometražnoj i kratkometražnoj formi.

  • +5
Dugometražni filmovi na Animafestu Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Animafest

Izložba će biti otvorena do zatvaranja festivala, 9. lipnja.

Festival će se održati u kinima Europa, Tuškanac i Kinoteka i brojnim drugim gradskim lokacijama, s više od 400 filmova iz 44 zemlje.

  • +3
Horori na Animafestu Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Animafest

Uz prestižna natjecanja u kojima sudjeluju oskarovci i zvijezde globalne animacijske scene, tu su i središnji tematski program posvećen hororu u animaciji, multimedijalna proslava 50. obljetnice serije Profesor Baltazar, retrospektivni programi posvećeni svjetskim i hrvatskim klasicima te baltičkim kinematografijama, open airovi i animacikliranje, izložbe i radionice te program za profesionalce Animafest PRO, kao i bogat Program za djecu i mlade.