od 5. do 8. listopada

43. Zagrebački književni razgovori ove godine na temu ‘Srednja Europa: kulturološki ili geografski pojam?’

27.09.2022 u 11:51

Bionic
Reading

Zagrebački književni razgovori (ZKR) Društva hrvatskih književnika ove se godine održavaju od 5. do 8. listopada na temu 'Srednja Europa: kulturološki ili geografski pojam?', o čemu će u DHK-u razgovarati niz uglednih gostiju iz Hrvatske i šest zemalja, među kojima i iz Ukrajine

U prostorijama Društva hrvatskih književnika, od 5. do 8. listopada o temi ovogodišnjih ZKR-a razgovarat će pročelnik Odsjeka za slavensku filologiju Jagiellonskoga sveučilišta u Krakovu Maciej Czerwiński (Poljska), Fulvio Senardi (Italija), književnik Florian Neuner (Austrija), te književnica i dekanica Umjetničke akademije u Osijeku Helena Sablić Tomić.

Nadalje, u programu sudjeluju i novinar i esejist Matija Štahan, izvanredna profesorica na Odsjeku za zapadnoslavenske jezike i književnosti te predstojnica Katedre za slovački jezik i književnost Filozofskoga fakulteta u Zagrebu Zrinka Stričević Kovačević, povjesničar i redoviti profesor FF-a Damir Agičić, kao i urednik i profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Palacký u Olomoucu, Jiri Hrabal (Češka).

Među gostima su pisac, prevoditelj i nakladnik Sašo Ognenovski (Sjeverna Makedonija), Andrea Grill (Italija), književna znanstvenica i ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Dubravka Brezak Stamać, ukrajinska književnica Daria Lisenko (Ukrajina) te prevoditelj i književnik Andy Jelčić.

Ulaz na sve programe je slobodan.

Zagrebački književni razgovori DHK-a pokrenuti su 1969. godine na inicijativu pjesnika Slavka Mihalića i jedna su od najdugovječnijih književnih manifestacija u Hrvatskoj. U 42. prethodna susreta, na ZKR-u su sudjelovali pisci, književni kritičari, jezikoslovci, prevoditelji, kulturolozi, ljudi najširih pogleda na književnost iz Hrvatske i svijeta – sveukupno njih preko tisuću.

Raznolikost tema i različiti pristupi i danas Razgovore čine jednako zanimljivim, važnim i potrebnim, a radovi objavljeni u časopisima Most i Republika, ostaju kao trajna vrijednost na uvid budućim generacijama, poručuju iz DHK-a.