HAVC OBJAVIO REZULTATE:

23.65 milijuna kuna za osam dugometražnih igranih filmova

05.09.2014 u 15:44

Bionic
Reading

Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) objavio je danas rezultate natječaja za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva u ovoj godini - s ukupno 23.65 milijuna kuna odobreno je osam dugometražnih igranih filmova - četiri projekta već afirmiranih redatelja i isto toliko debitanata, a s više od milijun kuna poticat će se i razvoj scenarija te projekata dugometražnih igranih filmova

Najavljen kao jedan od aduta za visoku kino gledanost, film 'Ministarstvo ljubavi' Pavla Marinkovića, humorna priča u kojoj glavni lik lovi udovice hrvatskih branitelja, dobit će 3.9 milijuna kuna, psihološka filmska priča 'S one strane' Zrinka Ogreste 3.7 milijuna kuna, film za djecu 'Moj dida je vanzemaljac' Dražena Žarkovića i Marine Andree Škop 3,5 milijuna, a 'Comic Sans' Nevija Marasovića, koji kombinira humor i melankoliju, 3.2 milijuna kuna.

U kategoriji debitantskog dugometražnog igranog filma odobreno je tri milijuna kuna za 'Ne gledaj mi u pijat' Hane Jušić, priču o djevojci koja je primorana postati glava disfunkcionalne obitelji, 2.9 milijuna za 'Aleksi' Barbare Vekarić, još jedna intimistička tema o mladoj junakinji ispričana na ležeran način, a 2.7 milijuna za film 'Dianina lista' Dane Budisavljević, o ženi koja je spasila više od 10 tisuća djece iz ustaških logora. Četvrti odabrani film u toj kategoriji je već dovršeni 'Happy Endings' Darka Šuvaka (750 tisuća kuna).

Ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar rekao je kako se ponovno uspjela zadovoljiti glavna zapovijed strategije HAVC-a o raznolikosti - žanrovskoj, ali i rodnoj. Zanimljivo je da je, od sedam filmova koji od danas počinju pripreme za realizaciju, njih je šest prošlo kroz proces razvoja scenarija i projekta.

'Ustalili smo običaje europskih kinematografija da se projekti pripremaju dugo i temeljito i da se postupno financiraju, a većina tih naslova poznata je u međunarodnim krugovima puno prije nego što se počnu snimati. To može imati dobre i manje dobre strane, no kako dolazimo iz balkanske zemlje zasada vjerujem da ubiremo pozitivne plodove tog temeljitog rada', ocijenio je Hribar na konferenciji za novinare.

Dalibor Matanić, koji je uz Branka Schmidta ovogodišnji umjetnički savjetnik za dugometražni igrani film, istaknuo je da odabrani filmovi i projekti pokazuju da se mijenja poimanje žanra drame. To više nisu teške drametine, već se životne nedaće prikazuju na zanimljiv način i bez patetike, s puno elemenata humora, gorke ironije i emocija, slično kao kod aktualnih američkih TV serija koje nadmašuju holivudske filmove, ustvrdio je.

U kategoriji razvoja scenarija i projekata dugometražnih igranih filmova odobreno je dvadeset potpora. Među ostalima, scenariji Ive Balenovića (U.P.M.), Ivana Sikavice (Godina svinje), Dore Delbianco (Dnevnik Pauline P.), Damira Čučića (Kavezi), Antonija Nuića (Mali je naš), Bobe Jelčića (Sam samcat), Tomislava Zajeca (Zečji nasip), te projekti 'Nosila je rubac črleni' Gorana Dukića, 'Ustav Republike Hrvatske' Rajka Grlića i Ante Tomića, 'Fališ mi' Vlatke Vorkapić, 'Nirvana - Omnibus Praške škole', 'Sestre' Lordana Zafranovića i 'Posljednji Srbin u Hrvatskoj' Predraga Ličine.