ILOK, 16. - 25. 5.

22 predstave na 16. festivalu glumca

08.05.2009 u 15:41

Bionic
Reading

Domaćin 16. festivala glumca, koji će se od 16. do 25. svibnja održati u Vukovarsko-srijemskoj županiji, bit će grad Ilok, a predstave iz natjecateljskog programa izvodit će se i u Vinkovcima, Vukovaru, Županji i Otoku, najavljeno je na konferenciji za novinare organizatora tog festivala

Festival počinje 16. svibnja predstavom 'Rogonje' Mire Gavrana u režiji Zorana Mužića i izvedbi Teatra 'Gavran' iz Zagreba, a završava 25. svibnja dodjelom nagrada i priznanja nauspješnijim glumcima i glumicama te predstavi u cjelini.

Ovogodišnji izbornik Festivala, dramski umjetnik Slavko Juraga od 53 predstave koje su se prijavile na natječaj izabrao je 22 predstave, od kojih je 13 zagrebačkih kazališnih kuća. Osim kazališta iz Zagreba, na Festivalu će sudjelovati i kazališta iz Splita, Osijeka, Vinkovaca, Siska, Karlovca i Šibenika.

Po riječima Slavka Jurage, kroz većinu izabranih predstava prevladavaju teme nasilja nad djecom i posljedice ratnih stradavanja.

Sve predstave i umjetnička ostvarenja Festivala pratit će i ocjenjivati stručni Ocjenjivački sud u čijem će sastavu biti glumci Slobodan Milovanović, Suzana Nikolić i Mijo Pavelko.

Domaćin 16. festivala glumca je dramski umjetnik Boris Miholjević.

Festival glumca, podnaslovljen i kao Festival monodrame i komorne scene, utemeljili su 1994. godine Hrvatsko društvo dramskih umjetnika i Vukovarsko-srijemska županija, a posvećen je glumcu i njegovu stvaralaštvu.