zagreb, rijeka i dubrovnik

Egipat u fokusu 15. Revije malih književnosti zagrebačke Bookse

19.11.2019 u 12:52

Bionic
Reading

Jubilarna 15. Revija malih književnosti književnog kluba Bookse održat će se od 28. studenoga do 5. prosinca u Zagrebu, Rijeci i Dubrovniku, a ugostit će književnice i književnike iz Egipta te, osim književnog, ponuditi bogat filmski program

Revija malih književnosti književni je festival kojem je cilj predstaviti mlađu generaciju književnika iz zemalja regije koji do sad nisu prevođeni i objavljivani u Hrvatskoj, dok su u svojoj domovini itekako poznati, cijenjeni i nagrađivani.

Nakon prošlogodišnjeg izdanja s fokusom na suvremenu književnost Magreba, festival će u petnaestom izdanju ugostiti troje egipatskih autora čija su djela priznata i hvaljena ne samo unutar njihove nacionalne književnosti, već i u ostatku arapskog svijeta u kojem se upravo Egipat smatra glavnim središtem izdavaštva.

U suradnji s Human Rights Film Festivalom Revija će, osim književnog, ponuditi i filmski program, koji će uključiti projekcije pet kratkometražnih te tri dugometražna filma po izboru Ahmeda Refaata, filmskog istraživača i kustosa pri kulturnoj instituciji Contemporary Image Collective – CIC iz Kaira.

U sklopu festivala bit će objavljena i antologija suvremene egipatske književnosti pod nazivom 'Naše trube izazvale su tišinu'. Antologija sadrži kratke priče, pjesme i ulomke iz romana koji predstavljaju spektar egipatske književnosti i povijesnih generacija, od one koja je stasala 60-tih godina prošloga stoljeća, pa do generacije čiji je književni senzibilitet oblikovan u desetljeću koje je prethodilo revoluciji 2011. godine.

Riječ je o autorima i autoricama čija djela dosad nisu objavljena na hrvatskom jeziku. Od njih desetero zastupljenih antologijom Revija će ugostiti troje, pa će tako Zagreb, Rijeku i Dubrovnik posjetiti spisateljica i novinarka Mansoura Ez-Eldin, pisac, pjesnik i književni prevoditelj Yasser Abdel Latif, te Nael el-Toukhi, pisac, novinar i prevoditelj s hebrejskog na arapski jezik.

Mansoura Ez-Eldin (1976.) objavila je dosad tri zbirke kratkih priča i četiri romana, među kojima i 'A Haven for the absence' (2018.), za koji je osvojila brojne nagrade i priznanja. Ove je godine ušla u izbor projekta Beirut39 kao jedna od 39 najboljih arapskih autora mlađih od 40 godina. 

Yasser Abdel Latif (1969.) diplomirao je filozofiju na Sveučilištu u Kairu, radio je kao novinar za Egipatsku televiziju te za kairski ured španjolske novinske agencije EFE, a posljednjih 10 godina živi i radi Kanadi.  Objavio je četiri knjige, tri zbirke poezije te mnoge eseje i članke o modernoj kulturnoj povijesti i glazbi. Preveo je na arapski mnoga književna djela s francuskog i engleskog jezika, uključujući i neka klasična djela francuskih autora poput Charlesa Perraulta, Balzaca i Emila Zole.  Nael el-Toukhi (1978.) autor je jedne zbirke kratkih priča te četiri romana. Njegov posljednji roman, 'Out of the Gutter', u Egiptu je objavljen 2018. godine.

Književnicima će se na reviji pridružiti i Zeina G. Halabi, profesorica arapske književnosti koja je napravila izbor autora i autorica, te Ahmed Refaat koji je odabrao filmove koji će se prikazati u sklopu Revije. 'Suvremeni egipatski pisci predstavljeni u Antologiji književnosti Egipta ikonoklastički su utoliko što dovode u pitanje književnu ortodoksiju. Uslijed političkog monoteizma, oni pojedinačno i kolektivno utiru put novom razumijevanju književnosti u nemapiranom trenutku koji nazivamo suvremenost', poručuje Halabi.

Program u četvrtak, 28. studenoga, u klubu Booksi u Zagrebu otvaraju Mansoura Ez-Eldin i Nael el-Toukhi, a književni razgovor i čitanje u Zagrebu će se održati i u petak, 29. studenoga, kada će u Booksi razgovarati Zeina G. Halabi i Yasser Abdel Latif. Moderira Ivana Perić.

U subotu, 30. studenoga, pisce program vodi u riječko Art kino, gdje će s Mansourom Ez-Eldin i Zeinom G. Halabi razgovarati Tea Tulić, nakon čega slijedi projekcija filma 'Raj palih anđela' (Osama Fawzy, 1999.) uz uvod filmskog teoretičara Ahmeda Refaata. Istoga dana, u Kreativnoj četvrti Lazareti u Dubrovniku čitateljskoj publici predstavit će se Nael el-Toukhi i Yasser Abdel Latif, s kojima će razgovor voditi Luka Ostojić.

U srijedu, 4. prosinca, u Booksi će u razgovoru o 'umjetničkim alatima za popravak društva' sudjelovati Göran Dahlberg (Glänta, Švedska), Nikolina Pristaš (Akademija dramskih umjetnosti, Zagreb), te Matilda Amundsen Bergström (Sveučilište u Göteborgu), uz moderaciju Miljenke Buljević (Booksa).

Filmski program odvija se u KIC-u od 3. do 5. prosinca.