KOMENTAR RENATA BARETIĆA

Sjećate li se Heidi M.?

Renato Baretić
Renato Baretić
Više o autoru

Bionic
Reading

Ni Holy niti Sabo nisu učinili ništa što ne bi bilo uobičajena praksa u Hrvata (a i ostat će, ne bojte se) ali im se to što su protuzakonito ili protupropisno radili naprosto dogodilo u krivo vrijeme: njoj pri početku četveroljetke, njemu potkraj

Znači li vam štogod ime - Heidi Mazija? Hajde, hajde, morate se sjetiti te gospođe, niste valjda tako kratke pameti... Što, i dalje ne ide? Nemrem bilivit! Pa riječ je o ženi, majci, supruzi koja je najzaslužnija za najveće političko iznenađenje u Hrvata još od doba kad je Tuđmanov vrtni patuljak Canjuga u Maksimir ekspresno vratio ime Dinamo!

Ajmo, ajmo, prije malo više od dvije godine ime gđe Heidi Mazija bilo je u svim našim medijima, najmanje jednom dnevno, nemoguće je da ste već zaboravili! Ne ide, ha? Pa dobro, da vas podsjetim: Heidi Mazija ime je one gospođe zbog koje je ostavku na ministarsko mjesto morala podnijeti Mirela Holy, da bi se potom (Holy, ne Heidi) samoisključila i iz Socijaldemokratske partije te zatim osnovala stranku s najsnažnijim uzgonom u ovostoljetnoj Hrvatskoj. Gospođa Mazija (sad vam se, znam, odnekud u mozgu ipak javlja ta davna, pradavna informacija) osoba je za koju se, jer je supruga partijskoga sudruga, u Hrvatskim željeznicama založila tadašnja ministrica Holy: nije tražila da se Maziju zaposli, nego da joj se ne da otkaz. Tri mjeseca kasnije, poslije ministričinih, i znanih i neznanih, suprotstavljanja kolegama Čačiću i Liniću, kompromitirajući je mail procurio u javnost, a premijer Milanović pravednički je poentirao nečim nalik izjavi, u stilu kako je 'SDP-ova ljestvica podignuta visoko'.

I eto im ih sad, tu gdje jesu, i ljestvice i bivše ministrice (Čačića i Linića nećemo više spominjati, oni su u ovoj priči samo sporedni junaci). A gdje je danas gospođa Heidi Mazija? Je li zadržala isto radno mjesto? Je li postavljena na neki lakši posao, uz istu plaću? Ili je i ona dobila 'cipelu'? Ma, koga briga...

Zašto vas na sve to podsjećam? Zato što ću vas za malo više od dvije godine, ovdje ili negdje drugo, zapitati: 'Znače li vam štogod imena Marije Budimir i Radivoja Đurića?'. Gledat ćete me, kladim se, jednako bijelo kao i sad kad vas pitam za gospođu Mazija, a ja ću ponovo, dobrohotan kakvog me bog dao, ponuditi 'hint': riječ je o gospodinu koji je, premda vukovarski Srbin, više no cijenjeni član tamošnjega HDZ-a, i o gospođi koja je početkom tisućljeća, kao jedna od viđenijih insajderica, bila svjedokinja na onom nesretnom remetinečkom megaprocesu 'dečkima s Knežije', kao prijateljica većine optuženika. Vi ćete me tad pogledati još bjelje, a ja ću potegnuti zadnju asocijaciju: to je ono dvoje svjedoka zbog kojih je Željko Sabo prije dvije godine dobio 16 mjeseci zatvora! 'Aaaaa, onaj Sabo, Vukovarac, jel tako? Gradonačelnik, tako nešto, šta je ono bio?' odvratit ćete mi slavodobitno. 'A jel on još na robiji ili ga je pomilovalo?' dometnut ćete, napola u šali. A o gospođi Budimir i gospodinu Đuriću nećete tada znati niti toliko, baš kao što ni danas ništa ne znate o gospođi Mazija. I neće vas biti briga za njih, baš kao što vas ni danas nije. Mislite da sam u krivu i da vam vrijeđam inteligenciju? Okej, ajde mi onda recite puno ime one gospođe koja je 'prozviždala' o bivšoj sisačko-moslavačkoj županici! Imate pet minuta, ali bez interneta, da vas vidim!

Da skratim: iskoristit ću svoje građansko pravo na sumnju u nepristranost hrvatskog pravosuđa (nakladnik nema veze s time, da ne bi poslije bilo...) i ustvrditi da Željko Sabo nikad ne bi završio ni pred sudom - a kamoli suočen s nepravomoćnom presudom na šesnaest mjeseci zatvora - da se cijela ova priča rasplitala samo malo ranije, nekako po sredini mandata ove bezuspješne, beskorisne, uzaludne i nemoćne vlade. Isto bi bilo i s Mirelom Holy - da je objavljen samo godinu kasnije, njen bi kompromitirajući e-mail ostao jedva primijećen u medijima, kamoli u politici. A da se dogodio danas, vjerojatno bi sad ona, umjesto Saba, fasovala barem godinicu Požege. Nepravomoćno, doduše.

Ova vlada, da se ne lažemo, ne zna činiti apsolutno ništa osim baviti se sama sobom i kilavim kadroviranjem. Ni Holy niti Sabo nisu učinili ništa što ne bi bilo uobičajena praksa u Hrvata (a i ostat će, ne bojte se) ali im se to što su protuzakonito ili protupropisno radili naprosto dogodilo u krivo vrijeme: njoj pri početku četveroljetke, njemu potkraj. Njoj u vrijeme kad je Kukuriku shvatio da je prejako zalepetao krilima, pa je trebalo pokazati neku dosljednost, bilo kakvu, a Sabi kad je Kukuriku shvatio da je imitacija dosljednosti, bilo kakve, jedina preostala slamčica na površini duboke rijeke.

Jedan tjednik ovih dana na naslovnici najavljuje ozbiljnu rekonstrukciju vlade, smjene ovoga i onoga. Ako i nije točno - da, to je jedino čime se ova ekipa znade baviti: sama sobom.

I onda oni mudraci kažu da nam je kreditni rejting 'smeće'. Heh, da je samo kreditni...

Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.