KOMENTAR BORISA JOKIĆA

Ova godina bila bi koma da nije bilo Svjetskog. Istina. I znamo tko je za to kriv

Boris Jokić
Boris Jokić
Više o autoru

Bionic
Reading

Svaki 'plameni jazavac' krije pitanja o neopravdanom korištenju državnog proračuna, svaki 'divlji, nekulturni primitivac' odmiče fokus s mega krađe u Ini, svaki 'gojenac' i 'putinofil' s odgovora čija je ona raketa koja je skoro ubila pola studentskog doma na Savi. Što god da se dobro u društvu dogodi, a da ima veze s politikom neće biti percipirano kao osnova za optimizam

'Da nije bilo svjetskog, ova bi nam godina bila fakat koma!', rezimirao je 2022. kvartovski prijatelj uz treći pelinkovac. Nestvarno je pesimističan to pogled na toplo Badnje jutro u kafiću u kojem su svi nasmijani i s čašicama u rukama. Ubrzo netko započinje pjesmu 'Samo je jedno u mom životu…', na što svi u glas odgovaraju '…neopisivo!'.

Promatrajući izvana u Hrvatskoj ne bi trebalo biti previše razloga za negativne misli – godinu iza nas obilježili su ulazak u šengenski prostor, uvođenje eura, rast BDP-a, pad nezaposlenosti pa, eto, čak i sportski uspjesi. Usprkos inflaciji, korupciji u političkom vrhu, sramotno sporoj obnovi nakon potresa, ratu u Ukrajini ovo je za Hrvatsku trebala biti ako ne zlatna, onda barem brončana godina. Puls ulica i šankova ukazuje da tome nije tako – 'kužiš doma i na poslu mi je sve ok, ali zemlja nam ide u tri…'. Nije mislio na pelinkovac.

Hrvatsko društvo, više od mnogih razvijenih europskih kojima pripadamo, obilježava nesrazmjer između pozitivnog uvjerenja u vezi osobne budućnosti i izrazito negativnih misli vezanih uz ono što očekuje Hrvatsku. U istraživanju kojeg smo u Institutuza društvena istraživanja proveli u svibnju 2022. godine 79,9% učenika 3. razreda srednjih škola, od njih gotovo 9000 koji su sudjelovali u istraživanju, na pitanje kakvu budućnost očekuje za sebe u sljedećih 20 godina daje pozitivan odgovor. Radi se o izrazito važnom nalazu jer je osobni optimizam jedan od preduvjeta ostvarivanja pozitivnih životnih ishoda u zreloj životnoj dobi, ali i osnova konstruktivnog djelovanja u zajednici.

  • +72
Doček Vatrenih na Trgu bana Jelačića Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

Ono što međutim treba zabrinuti sve, a naročito predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i predsjednika države Zorana Milanovića, je što tek 23,3% šesnaestogodišnjaka smatra da će budućnost Hrvatske biti pozitivna ili izrazito pozitivna. Negativno perspektiva budućnosti za kontekst u kojem odrastaju je toliko ukorijenjena da njih 42,2% očekuje da sljedeća dva desetljaća 'lijepu našu' čekaju teški dani. U promjeni takvog stava ne pomažu niti rekordna turistička sezona, opetovane pohvale europskih birokrata, mostovi koji napokon povezuju dijelove zemlje…

Osnovni razlozi ove diskrepancije između osobnog i društvenog nalaze se u ponašanju političkih struktura koje vode Hrvatsku. I u ovoj je godini nastavljena izrazito niska razina komunikacije u javnoj sferi onih koji bi svojim djelovanjem morali diktirati pozitivan ritam cijelom društvu. Vješto shvaćajući postulate vremena u kojem djeluju, političari međusobna vrijeđanja koriste kao dimnu bombu koja prekriva ključne hrvatske teme.

  • +4
Premijer i predsjednik često se međusobno časte preko mjere pristojnosti Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt / CROPIX

Svaki 'plameni jazavac' krije pitanja o neopravdanom korištenju državnog proračuna, svaki 'divlji, nekulturni primitivac' odmiče fokus s mega krađe u Ini, svaki 'gojenac' i 'putinofil' s odgovora čija je ona raketa koja je skoro ubila pola studentskog doma na Savi. Dok im privremeno koriste za kratkoročne ciljeve, ovakvi obrasci komunikacije dugoročno dodatno urušavaju povjerenje građana u politiku i političare. Rezultat je jednostavan – što god da se dobro u društvu dogodi, a da ima veze s politikom neće biti percipirano pozitivno niti će biti osnova za optimizam.

Godina pred nama nosi brojne izazove, prije svega geopolitičke, ali i one koje se odnose na kronično zapuštene društvene podsustave zdravstva, odgoja i obrazovanja, kulture i socijalne skrbi. U situaciji globalnih nestabilnosti bilo bi od iznimne važnosti natjerati političare na minimum suradnje. Povijest ukazuje da su u takvim vremenima nastradala ona društva kod kojih su u ključnim trenucima bili 'zatvoreni' komunikacijski kanali. Također bilo bi ključno 'prisiliti' ih da se od narativa 'prošlosti' koji im toliko koristi, napokon započnu iskrenu priču o budućnosti Hrvatske.

'Rekao sam maloj da ide kad završi faks. Nema tu budućnosti.' – nastavio je naručujući peti, ovoga puta dupli. 'Daj ne seri nije ovdje tako loše. Bit će bolja godina za sve!' – kontrirao sam nazdravljajući.

'Ma neće. Nema svjetskog do 2026.' – zaključio je ironično.

Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.