KOMENTAR KATARINE OTT

Lajkanje na Mjesec

03.07.2012 u 12:00

Bionic
Reading

Na svojoj stranici na Facebooku Vlada pita građane, kako bi dovršili rečenicu: 'Hrvatska bi nakon 21 godinu morala biti…'. Lijepo je od Vlade da pita svoje građane. No izuzmemo li brojne umirovljenike, nezaposlene i tehnološki zaostale zaposlene koji ne koriste Facebook, na temelju čega bi oni koji i jesu na toj društvenoj mreži trebali i mogli odgovoriti na to pitanje? Koji im je to dokument Vlada ponudila za razmišljanje?

Vlada još uvijek nije donijela Strategiju Vladinih programa, ni Smjernice ekonomske i fiskalne politike za razdoblje 2013-15., premda je to po zakonu već morala učiniti. Time ne samo da ne poštuje zakone ove države, već ne radi svoj posao i kao da očekuje da će ga umjesto nje odraditi netko drugi.

Na svečanoj sjednici Vlade u povodu Dana državnosti predsjednik Republike je rekao da nam treba 'odgovorna vizija razvoja, strategija za postkrizno razdoblje, konkretne mjere... Građanima je važno da znaju zašto se neke mjere, posebno ako su nužne – a nepopularne, ipak moraju donijeti'. Predsjednik još kaže 'želim potaći i nas koji obnašamo odgovorne dužnosti, i znanstvenike, gospodarstvenike, građane, da definiramo kakvu Hrvatsku želimo za deset i dvadeset godina. Oko bitnih nacionalnih pitanja, oko pitanja razvoja, potreban nam je konsenzus'. Razumljivo je da predsjednik želi viziju, strategiju i konkretne mjere, ali trebamo li ih definirati baš svi mi, ili se zna tko bi to trebao, a po zakonima ove države i morao definirati?

202241,202021,200942,200984

Kašnjenje u dolasku

Prema Zakonu o proračunu, primjerice, Ministarstvo financija do kraja travnja tekuće godine mora Vladi predložiti Strategiju Vladinih programa za trogodišnje razdoblje, koju Vlada mora donijeti najkasnije do sredine svibnja. Strategija - između ostaloga - mora obuhvatiti ukupnu zajedničku viziju, strateški cilj i makroekonomski okvir te glavna strateška područja djelovanja Vlade s postavljenim ciljevima, načinima njihova ispunjavanja i mjerama procjene rezultata.

Na temelju Strategije, Ministarstvo financija najkasnije do kraja svibnja mora Vladi predložiti Smjernice ekonomske i fiskalne politike za trogodišnje razdoblje koje Vlada mora donijeti najkasnije do sredine lipnja. Smjernice moraju sadržavati strateške ciljeve ekonomske i fiskalne politike, osnovne makroekonomske i pokazatelje fiskalne politike te brojne proračunske procjene i prijedloge koji su podloga i osnovica za donošenje proračuna za iduću godinu.

Jasno je, dakle tko, kako i kada treba definirati strategije razvoja ove države. Iako Zakon izričito definira rokove, Vlada ih ne poštuje pa tako ni do kraja lipnja nisu donesene ni Strategija ni Smjernice. Stoga mi ne znamo ono što bismo morali znati, a to je - kakve su namjere Vlade u idućem trogodišnjem razdoblju? Vlada nam, dakle, mora ponuditi:

-procjene osnovnih makroekonomskih i fiskalnih pokazatelja za 2012. (i usporedbu s 2011.) te predviđanja za 2013-15;
-očekivanja utjecaja globalnih kretanja na Hrvatsku, rizike s kojima računa i kako će se prema njima postaviti ako se pojave;
-prioritete za navedeno razdoblje, primjerice, odgovorno upravljanje javnim financijama, stvaranje uvjeta za izgradnju produktivnijeg i konkurentnijeg gospodarstva, pružanje boljih javnih usluga u okvirima postojećih fiskalnih ograničenja.

Tek nakon što Vlada objavi Strategiju i Smjernice, svi koji obnašaju odgovorne dužnosti, znanstvenici, gospodarstvenici, građani, pa i korisnici Facebooka mogu pokušati doprinijeti definiranju željene Hrvatske. Tek se po objavi tih dokumenata može raspravljati o njihovoj ostvarivosti, usklađenosti sa željama, mogućnostima i kapacitetima i hrvatskog javnog sektora i hrvatskog gospodarstva i čitavog hrvatskog društva.

Vrijeme ide, a Vlada fejsbuči

Dokumenti ne smiju biti pisani deklarativno, već moraju biti potkrijepljeni konkretnim planovima i brojkama. Ključno je da dobro prikažu trenutačno stanje, definiraju ciljeve i daju jasne planove ostvarivanja tih ciljeva konkretnim instrumentima, aktivnostima i raspoloživim sredstvima. Podaci na kojima se temelje ne smiju biti ni previše optimistični, ni pesimistični, odnosno moraju biti što realističniji. Budući da će ih razni čitatelji čitati iz raznih uglova i s različitim razinama predznanja, ne samo da moraju biti napisani što konkretnije i jasnije, nego bi uz njih valjalo objaviti i skraćene, pojednostavljene verzije za građane. Vlada ne samo da voli isticati vlastitu otvorenost prema građanima, već je i preuzela obaveze Partnerstva za otvorenu vlast.

Ako se urgentno ne donesu ti dokumenti koji su se već morali donijeti, neće ostati dovoljno vremena za rasprave koje bi mogle pridonijeti kvalitetnijem planiranju proračuna za 2013. Jer, Zakon o proračunu upravo je zato i zadao datume za donošenje Strategija i Smjernica, da bi se o njima moglo raspravljati i na temelju zaključaka tih rasprava donijeti što bolje odluke o politikama i proračunu. Tek onda bi - zainteresirani - na temelju Strategija i Smjernica mogli procjenjivati:

-slažu li se s Vladinim vizijama Hrvatske;
-nudi li Vlada adekvatne makroekonomske politike;
-jesu li te politike dobro usklađene s tekućom domaćom i međunarodnom ekonomskom situacijom;
-vode li ciljevi tih politika računa o, primjerice, inflaciji, nezaposlenosti, dugu i realnom gospodarskom rastu;
-jesu li osnovni makroekonomski i fiskalni pokazatelji uopće dobro procijenjeni;
-jesu li ispravno utvrđeni prioriteti među različitim sektorima i unutar samih sektora;
-je li se Vlada odlučila za najbolje i najpotrebnije programe;
-kakve bi mogle biti implikacije i posljedice Vladinih programa i prioriteta;
-koje bi skupine društva mogle profitirati, a koje izgubiti;
-kakav bi mogao biti utjecaj na ekonomski rast.

Sve su to važna pitanja koja svaki građanin ima pravo postaviti, a Vlada mu je - po zakonima ove države - dužna na njih odgovoriti. Ili možda čeka da korisnici Facebooka odrade njezin posao.